Уряд Італії посилив правила порятунку мігрантів на морі, кораблям загрожують штрафи і конфіскація

Четвер, 29 грудня 2022, 15:17

Правий уряд Італії схвалив заходи щодо штрафування благодійних організацій, які рятують мігрантів у морі, і конфіскації їхніх суден, якщо вони порушують новий, більш жорсткий звід правил.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

У постанові Кабінету міністрів, схваленій 28 грудня, ідеться про те, що такі судна мають запитувати порт і "без зволікання" прибувати в нього після порятунку, а не залишатися в морі в пошуках інших суден із мігрантами.

Наразі місії благодійних або неурядових організацій (НУО) в центральному Середземномор'ї зазвичай тривають кілька днів, водночас благодійні судна виконують різні рятувальні операції і часто беруть на борт сотні людей.

Судна НУО також повинні інформувати тих, хто перебуває на борту, про те, що вони можуть звернутися за міжнародним захистом у будь-якій точці Європейського Союзу, йдеться в постанові.

Капітанам, які порушують ці правила, загрожує штраф до 50 000 євро, а повторні порушення можуть призвести до конфіскації судна, додається в постанові.

З моменту вступу на посаду в жовтні уряд прем'єр-міністра Джорджії Мелоні націлився на діяльність благодійних організацій з порятунку на морі, звинувачуючи їх у сприянні роботі торговців людьми на тлі різкого зростання кількості прибуваючих у країну біженців.

Благодійні організації відкидають ці звинувачення.

Ріккардо Гатті, який керує рятувальним судном від благодійної організації "Лікарі без кордонів", заявив у четвер, що указ є частиною стратегії, яка "збільшує ризик смерті для тисяч людей".

За даними Міністерства внутрішніх справ, у 2022 році в Італії вже висадилися близько 102 000 мігрантів, порівняно з приблизно 66 500 за той самий період минулого року, 34 000 у 2021 році та піком у понад 181 000 у 2016 році.

У документі з офісу міністра внутрішніх справ Маттео П'янтєдозі йдеться про те, що тільки близько 10% тих, хто прибув до Італії у 2022 році, були доставлені на берег човнами НУО.

Однак у документі також ідеться про те, що ці човни діють як "фактор, що притягує" для тих, хто здійснює небезпечну подорож Середземним морем із Лівії. НУО стверджують, що дані показують, що їхня присутність у морі не стимулює мігрантів до відплиття.

Нагадаємо, за перші 11 місяців 2022 року зовнішні кордони ЄС нелегально перетнули близько 308 000 осіб, що на 68% більше, ніж за той же період 2021 року. Це - найвищий показник з 2016 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: