Чеський музей поверне спадкоємцям оригінал партитури Бетховена

Субота, 3 грудня 2022, 14:51

Нотний рукопис, написаний рукою Людвіга ван Бетховена, повернеться до спадкоємців найбагатшої родини довоєнної Чехословаччини, члени якої були змушені покинути країну, рятуючись від Голокосту.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє AP.

Моравський музей у чеському місті Брно понад 80 років зберігав у своїй колекції оригінал рукопису четвертої частини струнного квартету сі-бемоль мажор, ор. 130 Бетховена. Цього тижня музей вперше виставив партитуру на загальний огляд напередодні передачі її законним власникам.

"Це один з найцінніших експонатів у нашій колекції", - сказала куратор музею Симона Шинделаржова.

У музеї зазначили, що повернення стало можливим завдяки закону про реституцію майна, викраденого німецькими нацистами. Подробиці про те, як сім'я, чиї статки походили в основному з гірничодобувної промисловості та банківської справи в Центральній Європі, після Першої світової війни придбала твір з одного з пізніх квартетів німецького композитора, невідомі.

"Нам шкода, що ми його втратили, але він по праву належить родині Петчеків", - сказала Шинделаржова.

Струнний квартет сі-бемоль мажор на шість частин був написаний Бетховеном у 1825-1826 роках в рамках роботи над серією квартетів на замовлення російського князя Ніколая Голіцина. Його прем'єра відбулася у березні 1826 року в концертному залі Музикферайн у Відні, Австрія.

Відомо, що Бетховен, який помер у 1827 році, передав четверту частину своєму секретарю Карлу Гольцу, а до Петчеків її придбали щонайменше два інших приватних власники у Відні.

Родина намагалася, але не змогла відправити рукопис поштою за кордон у березні 1939 року під час нацистської окупації Чехословаччини, привернувши увагу гестапо.

За словами Шинделаржової, німці попросили тодішнього експерта з Моравського музею підтвердити, що Бетховен написав цей документ, і "він заперечив це, намагаючись врятувати його" від окупантів.

Брехня могла дорого йому коштувати, але вона спрацювала, музею дозволили залишити твір у себе. Втім, нацисти захопили більшу частину майна родини Петчеків, яке комуністичний режим Чехословаччини націоналізував після війни.

Франц Петчек, який керував гірничодобувним бізнесом сім'ї в Чехословаччині, намагався повернути твір зі свого нового дому в США, але не мав успіху через післявоєнний розподіл Європи та створення "залізної завіси".

Моравський музей 3 серпня підписав угоду про передачу права власності на манускрипт його спадкоємцям. Однак, інші родини, які претендують на майно та цінні речі, втрачені під час Другої світової війни, все ще чекають на вирішення своїх справ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.