Макрон про можливі відключення електроенергії у Франції: причин для паніки немає

Субота, 3 грудня 2022, 18:17

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що немає підстав для паніки щодо можливих відключень електроенергії цієї зими, але закликав громадян використовувати менше енергії, а державну компанію EDF - перезапустити ядерні реактори, щоб запобігти відключенням у разі похолодання.

Про це він сказав в інтерв'ю французькому телеканалу TF1, записаному під час його державного візиту до США на цьому тижні, передає "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Макрон заперечив, що ризик віялових відключень пов'язаний з неналежним управлінням програмою перезапуску ядерних реакторів EDF.

"Перш за все, давайте прояснимо: ніякої паніки! Уряд законно готується до екстремальних випадків, які означають відключення електроенергії на кілька годин на день, якщо у нас не буде достатньо енергії", - сказав Макрон.

EDF зіткнулася з безпрецедентною кількістю відключень на своєму флоті ядерних реакторів після ремонтних робіт, що призвело до зниження ядерного виробництва до 30-річного мінімуму, в той час як Європа намагається замінити поставки російського газу.

Глава французького оператора електромереж RTE заявив у четвер, що Франція може зіткнутися з "кількома днями" відключень електроенергії цієї зими, і уряд почав інформувати місцеву владу про те, як поводитися в разі відключень.

"Це вигадані сценарії, але якщо всі ми будемо дотримуватися плану тверезості, представленого прем'єр-міністром кілька місяців тому, і, зокрема, скоротимо споживання на 10 відсотків у порівнянні з нормальним рівнем ... і якщо EDF продовжить свою роботу ... тоді так, ми можемо пройти через цей період, навіть якщо грудень і січень виявляться холодними", - сказав Макрон.

Французькі ЗМІ публікують статті про те, як підготуватися до відключень електроенергії, пропонуючи купувати свічки, залишати холодильники та морозильні камери закритими та заряджати мобільні телефони.

Аналітики кажуть, що холодна погода може призвести до відключень електроенергії вже в понеділок, оскільки затримки з перезапуском ядерних реакторів призвели до того, що пропозиція відстає від попиту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.