В ЄС закликали до більшої кількості перевірок на наявність варіантів COVID-19

П'ятниця, 30 грудня 2022, 14:13

Європейський союз повинен розглянути можливість негайного розширення геномного секвенування інфекцій COVID-19 і моніторингу стічних вод, в тому числі з аеропортів, для виявлення будь-яких нових варіантів коронавірусу, враховуючи сплеск захворюваності в Китаї.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

У листі до міністрів охорони здоров'я 27 членів ЄС єврокомісар з питань охорони здоров’я Стелла Кіріакідес заявила, що блок повинен бути "дуже пильним", оскільки Китай зняв обмеження на поїздки з 8 січня, а надійні епідеміологічні та тестові дані по Китаю були досить мізерними.

У листі, з яким ознайомилося агентство Reuters, Кіріакідес порадила міністрам оцінити свою поточну практику щодо геномного секвенування коронавірусу "в якості негайного кроку".

Якщо секвенування було скорочено, країни, можливо, захочуть розглянути питання про його розширення, написала вона, додавши, що важливо продовжити або почати нагляд за стічними водами, включаючи стічні води з ключових аеропортів.

Якщо з'явиться новий варіант, блок повинен виявити його на ранній стадії, щоб мати можливість швидко відреагувати, написала комісар.

Лист комісара, датований 29 грудня, з'явився після онлайн-зустрічі понад 100 представників країн-членів ЄС, агентств охорони здоров'я ЄС та Всесвітньої організації охорони здоров'я, щоб обговорити, як боротися зі спалахом захворювання в Китаї.

Очікується, що наступного тижня експерти з охорони здоров'я проведуть засідання з реагування на кризу, повідомило джерело в ЄС.

Італія закликала решту країн Європейського Союзу наслідувати її приклад і тестувати мандрівників з Китаю, але більшість членів ЄС заявили, що не бачать в цьому необхідності. Кіріакідес сказала, що деякі члени ЄС запропонували такі заходи, як випадкове тестування мандрівників.

Іспанія заявила в п'ятницю, що приєднається до інших країн, які встановлюють нові обмеження, вимагаючи від мандрівників з Китаю негативного тесту або підтвердження того, що вони повністю вакциновані.

Європейський центр з профілактики та контролю захворювань заявляє, що наразі не рекомендує вживати заходів щодо мандрівників з Китаю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: