Греція відреагувала на військові погрози з боку Туреччини

Четвер, 8 грудня 2022, 08:43

Міністерство закордонних справ Греції заявило про погрози війни з боку Туреччини, після того, як міністр закордонних справ Туреччини пригрозив "вжити заходів" проти Греції у зв'язку з військовими навчаннями в Егейському морі.

Про це повідомляє Assosiated Press, пише "Європейська правда".

Міністерство заявило, що "повторювані погрози війни" з боку Туреччини "абсолютно неприйнятні", і зазначило, що Греція поважає міжнародне право і Морське право ООН.

Туреччина наполягає на тому, що розміщення солдатів або зброї на грецьких островах у східній частині Егейського моря поблизу її узбережжя порушує невійськовий статус островів відповідно до міжнародного права.

Греція заперечує, що їй необхідно захистити їх від можливого нападу з боку Туреччини, зазначаючи, що Анкара тримає значні військові сили на західному турецькому узбережжі, прямо навпроти островів.

У вівторок міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Греція повинна відмовитися від свого порушення. "Або вона відступить у цьому питанні і буде дотримуватися угоди, або ми зробимо все необхідне", - сказав він.

Члени НАТО Туреччина і Греція десятиліттями сперечаються з цілої низки питань, включно з територіальними претензіями в Егейському морі та суперечками про повітряний простір. За останні 50 років ці суперечки тричі приводили їх на межу війни.

Останніми роками напруженість посилилася, особливо через права на розвідувальне буріння в тих районах Середземного моря, де Греція і Кіпр претендують на виняткові економічні зони, що вилилося у військово-морське протистояння два роки тому.

"Греція не повинна забувати про це. Ті, хто сіє вітер, пожинають бурю. Якщо ви не хочете миру, ми зробимо все необхідне. Одного разу вночі, раптово", - сказав Чавушоглу.

Раніше з такими заявами виступав президент Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, коли він погрожував військовими діями проти курдських бойовиків у Сирії та Іраку. Ердоган виконав цю погрозу, і останніми роками Туреччина провела кілька військових операцій. Нещодавно Ердоган почав використовувати цю фразу і щодо Греції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: