Чехія затвердила аналог "закону Магнітського"

Четвер, 8 грудня 2022, 10:23

Президент Чехії Мілош Земан підписав чеський варіант "Закону Магнітського" про введення на національному рівні санкцій щодо іноземних юридичних і фізичних осіб за серйозні правопорушення. 

Про це повідомляє Czech Radio, пише "Європейська правда".

Зокрема, держава зможе заборонити цим особам в'їзд до країни і перебування на своїй території, а також заморозити їхнє майно.

Закон вводиться в дію за пропозицією МЗС на тлі триваючого вторгнення Росії в Україну. Він дасть змогу припиняти діяльність організацій і режимів, які порушують права людини або використовують терористичні методи і кібератаки.

Рішення про внесення до санкційного списку ухвалюватиме уряд на підставі пропозицій, внесених Міністерством закордонних справ. 

Новий чеський закон дасть змогу складати список таких осіб на додаток до уже схваленого Євросоюзом.

Особи, які потрапили до санкційного списку, матимуть можливість оскаржити рішення в судовому порядку.

Раніше повідомлялося, що Чехія готує власний санкційний список осіб, які підтримують путінський режим.

Так званий "Закон Магнітського" вперше був схвалений у США колишнім президентом Бараком Обамою в грудні 2012 року. Він заборонив 18 російським урядовцям і бізнесменам в'їзд в США і використання банківської системи, а їх активи були заморожені.

Закон названий на честь Сергєя Магнітського, російського адвоката і аудитора, який помер у російській в'язниці в нелюдських умовах. У 2008 році Магнітський розслідував мережу податкового шахрайства і хабарництва в РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: