Глава МЗС Литви: якщо в ОБСЄ одна країна постійно зловживає правом вето, треба щось робити

Четвер, 8 грудня 2022, 17:32

Глава МЗС Литви закликав держави-учасниці ОБСЄ шукати рішення для того, аби бути здатними реагувати на деструктивну поведінку Росії, якій чинні правила дозволяють блокувати реагування організації на свою агресію.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він написав у своєму Twitter, переказуючи зміст промови на заході ОБСЄ.

Ландсбергіс зауважив, що нинішня ситуація з поведінкою Росії піднімає питання про те, чи погоджені принципи ОБСЄ із Гельсінського заключного акту є домовленістю, чи символічною рекомендацією, яку можна безкарно ігнорувати.

"Перед нами простий вибір: ми або відстоюємо свої принципи, або ні. Якщо країна-учасниця ОБСЄ постійно зловживає правилом консенсусу, давайте проявимо політичну волю і вигадаємо кращий механізм. Ми не можемо байдуже спостерігати, як агресор зловживає слабкостями і загрожує усій безпековій архітектурі. 

Настав час для конференції держав, яких турбує російська агресія, страждання України та майбутнє системи міжнародного порядку, заснованого на правилах. Разом ми можемо переосмислити європейську архітектуру безпеки і домовитися зробити її надійною, ефективною та життєздатною", - зазначив Ландсбергіс. 

Нагадаємо, міністри закордонних справ Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) не змогли узгодити спільну декларацію за підсумками міністерської зустрічі у польській Лодзі. Зустріч у Лодзі відбулася без керівника російського МЗС Сергєя Лаврова, оскільки Польща відмовила йому у в'їзді. Росію представляв її постійний представник при ОБСЄ Олександр Лукашевич.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба перед зустріччю закликав виключити РФ з ОБСЄ, заявивши, що у складі з Росією організація перебуває "на шляху до пекла".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: