Генсек НАТО застеріг Норвегію від надмірної залежності від Китаю

П'ятниця, 9 грудня 2022, 11:51

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг застеріг норвезький бізнес від надто великої залежності від торгівлі з Китаєм.

Про це він сказав на конференції в Осло, пише "Європейська правда" з посиланням на VG.no.

За його словами, Європа не повинна повторити помилку, коли вона надмірно покладалася на російський газ.

"Я не маю на увазі, що ви повинні економічно ізолювати Китай, але ви повинні мати на увазі деякі загальні міркування, коли ви вступаєте в економічну взаємодію з авторитарними країнами, такими як Китай і Росія", - додав він.

Столтенберг, який свого часу обіймав посаду прем’єр-міністра Норвегії, заявив, що урок, винесений з війни в Україні, полягає в тому, що небезпечно робити себе економічно вразливим щодо Росії.

"Вони скоротили експорт газу для досягнення політичних цілей, болюча зброя, яка сприяла енергетичній кризі та високим цінам в Європі. Тепер ми не повинні повторити цю помилку щодо Китаю, залежність від таких товарів, як рідкісні мінерали, або те, що їм дозволено контролювати інфраструктуру, таку як мережа 5G, або те, що ми ділимося технологіями, які підривають нашу власну безпеку", - сказав Столтенберг.

Нагадаємо, Європейський Союз звернувся до Світової організації торгівлі з проханням ухвалити рішення щодо торговельних суперечок із Китаєм, який він звинувачує в дискримінації Литви.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: