ЄС ухвалив рішення щодо боротьби з безкарністю у зв'язку з агресивною війною РФ проти України

П'ятниця, 9 грудня 2022, 14:30

У п’ятницю Рада ЄС ухвалила висновки щодо боротьби з безкарністю стосовно злочинів, скоєних у зв'язку з агресивною війною Росії проти України.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у повідомленні Ради ЄС.

У своїх висновках Рада закликає держави-члени вжити заходів для повної імплементації визначення основних міжнародних злочинів та режимів відповідальності, закріплених у Римському статуті.

ЄС також попросив держави-члени дозволити здійснення універсальної юрисдикції або інших форм внутрішньої юрисдикції щодо основних міжнародних злочинів, а також забезпечити тісну судову співпрацю з Міжнародним кримінальним судом (МКС).

"У висновках міститься заклик до держав-членів надавати належну підтримку створенню та функціонуванню на національному рівні спеціалізованих підрозділів, що займаються розслідуванням та судовим переслідуванням основних міжнародних злочинів. Держави-члени повинні також підвищити обізнаність української громади біженців щодо можливості давати свідчення в державах-членах, а також посилити підтримку та захист жертв основних міжнародних злочинів у кримінальних провадженнях", - йдеться у повідомленні.

Рада ЄС також закликала держави-члени підтримати українську Генеральну прокуратуру та розглянути можливість участі в ротаційній моделі, яка координується МКС. Вона також попросила їх посилити співпрацю із зацікавленими сторонами ЄС, такими як Євроюст, Європол або КМЄС в Україні, з метою сприяння успішному розслідуванню та судовому переслідуванню.

Крім того, Рада ЄС попросила посилити фінансову, логістичну, технічну та основну підтримку державам-членам, а також сприяти обміну найкращими практиками, знаннями та досвідом. Єврокомісія також повинна продовжувати підтримувати національні та міжнародні механізми розслідування та збору доказів, особливо щодо доказів з поля бою.

"Рада закликає відповідні органи ЄС, включаючи Євроюст, Європол, Мережу з питань геноциду та КМЄС в Україні, продовжувати надавати свою підтримку та рекомендації" - йдеться у повідомленні.

Крім того, Рада ЄС закликала Україну приєднатися до Римського статуту.

Як повідомлялося,  головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан, розглядаючи покарання РФ за злочин агресії проти України, вважає за доцільне фокусуватись для цього на вже існуючих інституціях, а не на створенні нових.

За даними ЗМІ, в ООН циркулює проєкт резолюції про створення трибуналу для притягнення російського керівництва до відповідальності за злочини агресії в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.