Президент Австрії розкритикував власний уряд за вето на вступ Румунії і Болгарії до Шенгену

П'ятниця, 9 грудня 2022, 16:42

Президент Австрії Александр ван дер Беллен невдоволений рішенням власного уряду ветувати рішення Ради ЄС про приєднання Румунії і Болгарії до Шенгенської зони.

Про це, як пише "Європейська правда", він написав у Twitter.

"Я глибоко шкодую про рішення федерального уряду Австрії заблокувати приєднання Румунії та Болгарії до Шенгенської зони" - написав він.

Ван дер Беллен визнав, що Австрія перебуває у складній ситуації через дуже велику кількість шукачів притулку.

"Але шенгенська блокада не сприяє вирішенню проблеми. Навпаки, австрійська економіка опинилася під загрозою штрафних санкцій через румунські контрзаходи" - заявив президент Австрії.

"Ми можемо подолати виклики у сфері нелегальної міграції лише разом з нашими партнерами в ЄС. Сподіваюся, що найближчим часом стане можливим вирішення проблеми шляхом діалогу" - наголосив він.

Як повідомлялося, глави МВС країн ЄС не змогли затвердити приєднання Болгарії та Румунії до Шенгенської зони, але погодилися на приєднання Хорватії.

Проти вступу Румунії і Болгарії до Шенгенської зони проголосували Австрія і Нідерланди. 

Нідерланди уточнили, що не виступають проти Румунії, а лише проти Болгарії, але оскільки ухвалювалися два окремі рішення, одне щодо Хорватії, друге – щодо Болгарії і Румунії, то їхній голос також був проти.

У відповідь Румунія викликала для консультацій свого посла в Австрії, тимчасово понизивши рівень дипвідносин з цією країною.

Австрія є другим найбільшим інвестором в Румунії і Болгарії. Водночас у соцмережах Румунії лунають заклики до бойкоту австрійського бізнесу. Австрійський бізнес своєю чергою назвав рішення свого уряду заблокувати розширення Шенгену нерозумним і таким, що завдає величезної шкоди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: