Кулеба пояснив, чому передача Україні танків Leopard 2 вигідна Німеччині

Середа, 11 січня 2023, 16:41

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Німеччину дозволити іншим державам передання Україні танків Leopard 2, висловивши сподівання, що це станеться рано чи пізно й не призведе до ескалації війни.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", Кулеба розповів в інтерв’ю німецькому порталу Tagesschau.

"Навіть якщо у Німеччини є певні раціональні аргументи, щоб цього не робити, Німеччина все одно це зробить пізніше. Ми вже бачили це із самохідними гаубицями, з системою протиповітряної оборони IRIS-Т і зовсім недавно з системами Marder і Patriot. Це завжди схожа схема: спочатку вони кажуть "ні", потім запекло відстоюють своє рішення, щоб врешті-решт сказати "так", – вважає міністр.

Польща готова передати Україні західні танки – Дуда

Глава МЗС наголосив, що німецька зброя, яку Україна вже отримала, допомогла в протистоянні з російськими окупаційними силами, й саме тому він не бачить "жодних негативних наслідків для Німеччини, якщо уряд ухвалить рішення про постачання бойових танків в Україну".

"Я хочу бути справедливим: така модель поведінки існує не тільки в Німеччині, але й у деяких інших країнах. Але кожен день ухвалення рішень у Берліні чи інших столицях – це ще й загибель когось на фронті, бо не вистачає артилерії чи вогневої потужності танків", – сказав Кулеба.

Зеленський натякнув, що чекає гарних новин про танки, але потрібне колективне рішення Заходу

Він закликав Берлін дозволити іншим країнам надання Leopard 2 Україні, запевнивши, що цей крок не призведе до ескалації.

"Війна не зачепить вас, якщо ви надасте Україні необхідну підтримку для перемоги над Росією на території України. Чим довше триватиме цей конфлікт, тим більшими будуть витрати. Для нас – в один бік, а для Німеччини – в інший. Тому всі мають бути зацікавлені у швидкій перемозі України.

А по-друге, аргумент для нас не новий. Коли ми вперше попросили про будь-яке озброєння, нам сказали: ми не можемо цього зробити, бо це призведе до ескалації Потім ми отримали зброю і попросили гаубиці. І знову пішла суперечка з ескалацією. І нічого не сталося. Росія йде на ескалацію незалежно від типу озброєння та кількості поставленого в Україну озброєння", – наголосив Кулеба.

Україна особливо зацікавлена в отриманні танків Leopard, оскільки в Європі їх понад 2000 одиниць і вони перебувають на озброєнні 13 країн. Але для їхнього реекспорту потрібен дозвіл Берліна, а Німеччина занепокоєна небезпекою ескалації конфлікту.

Канцлер Олаф Шольц знову заявив у понеділок, що він дотримується переконання у необхідності координувати поставки зброї в Україну з союзниками, а не діяти самостійно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: