Президенти України, Литви та Польщі підписали декларацію другого саміту "Люблінського трикутника"

Середа, 11 січня 2023, 16:51

Президенти України, Польщі та Литви підписали у Львові спільну декларацію другого саміту Люблінського трикутника. 

Як повідомляє "Європейська правда", стислий переказ документа опублікував Офіс президента України.

У ньому відзначають багатовікові історичні зв’язки між Україною, Литвою та Польщею, визначають пріоритетні напрями співпраці "Люблінського трикутника", зокрема, щодо стратегічного курсу України на членство у ЄС та НАТО. 

Литва і Польща висловлюють підтримку  перспективи набуття Україною членства в ЄС і НАТО "щойно це дозволять умови", та висловлюють наміри продовжувати всебічну підтримку України, яка борониться від російської агресії.

Президенти висловлюються за скликання Глобального саміту формули миру – задля консолідації міжнародної підтримки мирного плану, який презентував Президент Володимир Зеленський. 

Також підтверджують підтримку створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії РФ проти України.

Згадують також важливість розширення Чорноморської зернової ініціативи на інші морські порти нашої держави та продовження програми "Зерно з України" для посилення глобальної продовольчої безпеки.

Доповнено. Польська сторона опублікувала повний текст документа з преамбулою. У преамбулі, серед іншого, згадується очікування "продовження модернізації української економіки та інших реформ настільки швидко, як дозволяють обставини", відзначається "безпрецедентний" внесок Литви та Польщі у допомогу України та висловлюється підтримка міжнародних зусиль щодо системної фінансової підтримки українців, які через війну опинилися за кордоном, та країн, які допомагають їм, зокрема Польщі та Литви.

У резолютивній частині, крім вже згаданого, підтверджують потребу прозорого процесу відбудови України після війни; визнають ключову роль Польщі як "країни-хабу" для відправлення в Україну міжнародної допомоги для відбудови. У цьому контексті далі згадують важливість участі України в ініціативі "Тримор’я", зазначається, що Литва і Польща як її повноправні учасниці, сприятимуть участі України у різних проєктах, що допоможе їй у повоєнній відбудові, зокрема у сфері енергетики, транспорту, цифровізації.

Президенти підтверджують готовність продовжувати політичну роботу на усіх рівнях та міжнародних майданчиках задля деокупації українських територій, у тому числі через Кримську платформу. 

Лідери висловлюють готовність проводити тристоронні консультації щодо міжнародних гарантій безпеки для України до часу, коли вона стане членом НАТО, у тому числі на основі запропонованого Україною Kyiv Security Compact; висловлюють готовність розвивати спільну бригаду LITPOLUKRBRIG для тристоронньої військової співпраці.

Нагадаємо, вдень 11 січня несподівано стало відомо, що президент Польщі Анджей Дуда і президент Литви Гітанас Науседа перебувають у Львові. 

На спільному брифінгу лідерів після зустрічі Анджей Дуда заявив, що Польща готова надати Україні танки Leopard 2 у рамках коаліції союзників. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.