Ексглава МЗС Естонії пропонує вислати посла РФ і відкликати з Москви свого

Четвер, 12 січня 2023, 11:15

Колишній посол Естонії в Москві, ексміністр закордонних справ, а нині депутатка Європейського парламенту Марина Кальюранд вважає, що скоротити кількість співробітників дипмісії РФ у Таллінні слід було б уже давно.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє ERR.

За її словами, Естонія могла б відкликати свого посла з Москви і вислати російського посла з Таллінна. Водночас консульські служби не можуть бути закриті, поки в Росії є громадяни Естонії, додала Кальюранд.

"Я б відкликала посла набагато раніше. Це був би сильний політичний сигнал про те, що Естонія не має посла в країні, яка порушує міжнародне право, Статут ООН і нападає на іншу незалежну державу", - пояснила Марина Кальюранд.

"Оскільки Естонія визнала Росію державою-агресором, то можна було б очікувати, що за цим підуть конкретні серйозні кроки. Так, я думаю, що висилка російського посла і відкликання нашого посла було б правильним, адекватним кроком", - додала вона.

У середу стало відомо, що Естонія ухвалила рішення вимагати від Росії скоротити кількість працівників російського посольства в Таллінні.

Відповідно до цього рішення в посольстві РФ у Таллінні з 1 лютого 2023 року зможуть працювати тільки вісім дипломатів і 15 членів адміністративного, технічного та обслуговуючого персоналу. Наразі в російському посольстві працює 21 дипломат і 23 працівники без дипломатичного статусу.

У МЗС Естонії зазначили, що таким чином буде забезпечено паритет із кількістю працівників естонського посольства в Москві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.