Сейм Польщі ухвалив зміни до закону про Верховний суд для розблокування коштів ЄС

П'ятниця, 13 січня 2023, 12:51

Сейм Польщі ухвалив зміни до закону про Верховний суд, який, на думку авторів поправок з правлячої партії, допоможе розблокувати кошти з Фонду реконструкції ЄС.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє RMF24.

203 депутати проголосували за поправку, 52 - проти, 189 - утрималися. Не були підтримані 14 поправок від опозиції, які змінювали ключові положення закону.

Очікується, що розроблена керівною партією "Право і справедливість" поправка до закону про Верховний суд стане ключовим "етапом" для розблокування Європейською Комісією коштів Національного плану відбудови.

Передумови прийняття закону були обговорені під час переговорів міністра у справах ЄС Шимона Шинковського вель Сенка у Брюсселі.

Опозиція не могла визначитися, як голосувати за поправки до закону про Верховний суд. Опозиція в принципі виступала проти рішень, які містилися в законі, вважала їх неконституційними, а партія "Право і справедливість", на довершення всього, відхилила всі запропоновані поправки.

Однак політики опинилися перед дилемою - вони могли проголосувати проти і провалити проєкт, але таким чином були б звинувачені урядом у блокуванні мільярдів з Фонду реконструкції ЄС.

Тому було обрано шлях мовчазної згоди. Громадянська платформа, Ліві та PSL ще до голосування заявили, що утримаються від голосування, а отже урядовий законопроєкт, незважаючи на протидію коаліційної "Солідарної Польщі", пройшов через Сейм. Тепер законопроєкт має затвердити Сенат.

Як відомо, Єврокомісія поставила прийняття Національного плану відбудови та виплату грошей з Фонду реконструкції — а це цілих 35 млрд євро — в залежність від змін у питанні судової реформи.

Раніше Суд ЄС зобов’язав Польщу негайно призупинити дію положень, що стосувалися повноважень Дисциплінарної палати Верховного суду, яку Єврокомісія звинуватила у заполітизованості. За невиконання рішення Суду ЄС на Польщу накладені штрафні санкції у розмірі 1 млн євро на день.

Детальніше про це читайте у статті Гроші чи союзники: як ЄС поставив польську владу перед непростим вибором

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: