Гендиректор МАГАТЕ буде в Україні наступного тижня обговорювати безпеку АЕС

П'ятниця, 13 січня 2023, 21:13

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі наступного тижня приїде в Україну для обговорення питань безпеки всіх атомних електростанцій включно із Запорізькою.

Про це, як передає "Європейська правда", в п’ятницю оголосила пресслужба МАГАТЕ.

Зазначається, що Гроссі відвідає Південноукраїнську та Рівненську атомні електростанції, а також Чорнобильську АЕС, щоб оголосити про початок місій у складі двох експертів МАГАТЕ на кожному з об'єктів.

МАГАТЕ вже має постійну присутність у складі до чотирьох експертів на Запорізькій АЕС; крім того, найближчими днями команда з двох експертів також буде розміщена на Хмельницькій АЕС. Загалом кількість експертів агентства в Україні зросте до 11-12.

"Оскільки ця трагічна війна триває вже другий рік, ми повинні продовжувати робити все можливе, щоб запобігти небезпеці серйозної ядерної аварії, яка спричинила б ще більше страждань і руйнувань для народу України та інших країн", – прокоментував гендиректор МАГАТЕ.

Гендиректор МАГАТЕ знову їде в Україну та Росію домовлятись про зону безпеки довкола ЗАЕС

Крім того, він, як і анонсувалось, обговорюватиме з українськими високопосадовцями пропозицію щодо створення зони ядерної та фізичної ядерної безпеки навколо Запорізької АЕС.

"Я, як і раніше, сповнений рішучості втілити цю вкрай необхідну зону захисту в життя якнайшвидше. Мої консультації з Україною та Росією рухаються вперед, хоча і не так швидко, як хотілося б. Я все ще сподіваюсь, що ми зможемо домовитися і реалізувати цю зону найближчим часом", – прокоментував Гроссі.

Нагадаємо, ситуація на ЗАЕС опинилася у центрі уваги з початку серпня, коли російські військові почали обстріли станції. Росія відкинула заклики про демілітаризацію атомної станції під приводом, що має "захищати її" від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

Після нетривалої місії на ЗАЕС експерти МАГАТЕ представили звіт, у якому підтвердили, що Росія розмістила "військовий персонал, транспортні засоби та обладнання в різних місцях станції. Гендиректор агентства Рафаель Гроссі відтоді проводить переговори з Києвом і Москвою про створення зони ядерної безпеки довкола станції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: