Глава МЗС Естонії - за подальше зниження стелі цін на російську нафту

Понеділок, 16 січня 2023, 12:54

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу наголосив на необхідності знизити стелю цін на російську нафту і продовжити надавати всебічну допомогу Україні.

Про це він сказав на зустрічі з американським сенатором Стівом Дейнсом, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ERR.

Рейнсалу подякував США за їхню значну підтримку у сфері оборони. "Нещодавно в Естонію прибули американська піхотна рота і підрозділ із реактивною системою залпового вогню HIMARS, що є значним внеском у зміцнення обороноздатності Естонії та східного флангу НАТО", - сказав Рейнсалу.

Розміщення американських підрозділів в Естонії є результатом рішень саміту НАТО в Мадриді і частиною довшої серії ротацій, які забезпечують послідовну присутність американських військ у країнах Балтії.

За словами Рейнсалу, Естонія не очікує, що партнери покладуть на себе основну турботу із забезпечення безпеки. "На кожен долар, який США вкладають у нашу безпеку, ми вкладаємо майже п'ять доларів", - повідомив він. Цього року витрати Естонії на державну оборону зростуть приблизно до 2,7% ВВП, а 2024 року перевищать 3% ВВП.

На зустрічі також обговорювали подальшу підтримку України, зокрема підвищення вартості війни для Росії та притягнення Росії до відповідальності за злочини агресії в Україні. "Сьогодні Естонія і США стоять пліч-о-пліч і пропонують всебічну підтримку Україні, яка бореться за збереження свого суверенітету і державності", - заявив Рейнсалу.

Він вважає, що західні країни повинні негайно почати постачати Україні всі необхідні їй системи конвенційних озброєнь, включно з танками і ракетами великої дальності.  

За оцінкою Рейнсалу, щоб підняти ціну війни для Росії, слід переглянути занадто високу стелю цін на російську нафту і розробити додаткові санкції: "Узгоджена на початку грудня стеля цін на нафту є занадто високою, і нам потрібно її знизити, тому що завдяки отриманому прибутку Росія фінансує війну в Україні. Незабаром я порушу це питання на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі".

На початку грудня країни групи G7 оголосили, що погодилися встановити "стелю цін" на нафту, яка експортується з РФ морем, на рівні $60 за барель.

5 грудня набуло чинності рішення Ради ЄС про ліміт ціни на російську нафту і заборону морського транспортування російської нафти до третіх країн.

Читайте також: Зашморг для російської економіки: як почало діяти нафтове ембарго

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: