Чеська опозиція ініціювала в парламенті голосування щодо вотуму недовіри уряду

Вівторок, 17 січня 2023, 15:09

Чеський коаліційний уряд у вівторок зіткнувся з парламентським вотумом недовіри через заяви опозиції про його некомпетентність.

Про це пише Associated Press, повідомляє "Європейська правда".

Опозиційний рух ANO на чолі з колишнім прем'єром Андреєм Бабішем звинуватив уряд, серед іншого, у тому, що він не робить достатньо для того, щоб допомогти людям впоратися зі стрімкою інфляцією, спричиненою високими цінами на енергоносії, а також у відмові спілкуватися з опозицією щодо своїх планів.

Уряд відкинув звинувачення і поставив під сумнів терміни проведення голосування, яке має відбутися до другого туру президентських виборів. Чеські законодавці обговорювали вотум недовіри, а голосування очікується пізно ввечері у вівторок або в середу.

Дві опозиційні партії, включаючи ANO та антимігрантську партію "Свобода і пряма демократія", навряд чи зможуть повалити п'ятипартійний коаліційний уряд на чолі з консервативним прем'єр-міністром Петром Фіалою, який має комфортну більшість у нижній палаті парламенту.

Бабіш суботу вийшов у другий тур президентських виборів разом з відставним генералом армії Петром Павелом.

Коаліція підтримала трьох кандидатів у президенти перед першим туром, включаючи Павла, але всі вони балотувалися як незалежні кандидати. Другий тур виборів запланований на 27-28 січня.

Нагадаємо, Бабіш розмістив по країні маніпулятивні білборди, на яких пообіцяв "не втягувати Чехію у війну".

Про те, хто має шанси стати новим президентом і що це означає для відносин Чехії із ЄС та Україною, читайте у статті Чехія постала проти проросійського реваншу: що показав перший тур виборів президента

Також рекомендуємо до перегляду відеоблог про ці президентські вибори.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: