У Литві хочуть заборонити магазинам викидати продукти, не пропонувавши їх на благодійність 

Середа, 18 січня 2023, 13:47

У Сейм Литви внесли законодавчу ініціативу з пропозицією заборонити торговим мережам викидати продукцію, яка ще придатна до споживання, поки її не пропонували передати на благодійність. 

Про це повідомляє LRT, пише "Європейська правда".

Вимогу пропонують застосовувати до великих мереж з торговими площами понад 400 квадратних метрів.

Це вже не перша спроба такого законопроєкту - попередній відхилили як такий, що ймовірно суперечить положенням конституції, оскільки обмежує право юридичних осіб розпоряджатися своєю власністю.

У чинній версії закону передача благодійним організаціям їжі, яку вже не можна реалізувати, але яка ще придатна для споживання, є рекомендованим заходом. 

У пояснювальній записці до проєкту зазначають, що, за дослідженням на замовлення профільного міністерства, у Литві щорічно викидають близько 400 тисяч тонн харчової продукції, приблизно шосту частину цього об’єму - у закладах роздрібної торгівлі. 

"Мета проєкту - знизити кількість їжі, яка викидається, грунтуючись на кращих практиках інших країн ЄС, зберігаючи їжу, яка ще придатна для споживання, але непридатна для продажу, та, з огляду на постійне зростання вартості "продуктового кошика", пропонувати цю їжу тим, хто живе у бідності", - зазначають у пояснювальній записці. Як приклад, наводять Францію та Чехію. В останній з часу, відколи закон набув чинності, обсяги переданої на благодійність їжі зросли більш ніж утричі. 

П’ять найбільших мереж продуктових супермаркетів, яким LRT надіслав запит, прокоментували, що в цілому підтримують ідею, проте є проблема з логістикою, адже не завжди благодійна організація може самотужки забрати запропоноване.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.