Болгарія відкликала посла у Північній Македонії, заявивши про ескалацію злочинів на ґрунті ненависті

Понеділок, 23 січня 2023, 12:41

Болгарія викликала свого посла в Республіці Північна Македонія Ангела Ангелова для консультацій.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на БГНЕС.

МЗС Болгарії заявило, що причиною тимчасового повернення посла до Софії є серйозна ситуація щодо прав болгар у Північній Македонії та ескалація актів і злочинів на ґрунті ненависті проти них за останні місяці.

Міністерство згадало про підпал Культурного клубу "Іван Михайлов" - Бітола у червні 2022 року, три напади поспіль на будівлю організації "Цар Борис III" – Охрид, в тому числі стрілянина з вогнепальної зброї 24 листопада 2022 року, агресивна антиболгарська кампанія в соціальних мережах у Північній Македонії, жорстокий напад 19 січня 2023 року щодо Христіана Пендикова, секретаря організації "Цар Борис III" у місті Охрид, а також ухвалення в листопаді 2022 року дискримінаційного Закону про фонди та асоціації в Північній Македонії.

"Метою консультацій є обговорення можливостей припинення небезпечної тенденції посилення тиску на громадян Республіки Північна Македонія з болгарською самосвідомістю та перспектив подальшого розвитку двосторонніх відносин", - йдеться у заяві.

Нагадаємо, Росія зобов’язала посла Естонії Маргуса Лайдре виїхати з країни до 7 лютого, а також відкликає свого посла у Таллінні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: