Посол України розповів, як бачить майбутнє українців з тимчасовим захистом у ЄС

Понеділок, 23 січня 2023, 12:54

Посол України у Євросоюзі Всеволод Ченцов зазначив, що після завершення війни доведеться шукати збалансоване рішення щодо майбутнього українців, які зараз переїхали до ЄС і оформили тимчасовий захист. 

Про це він розповів в інтерв’ю "Європейській правді".

За його словами, у ЄС є розуміння, що для відновлення України важливо, щоби ці українці повернулися додому, але на нинішньому етапі війни про це рано говорити.

"Безумовно, Євросоюз планує їхнє повернення, і плануються інструменти для сприяння такому поверненню. Але ми зараз ще не на тій стадії, щоби вести цю дискусію – ми маємо перемогти. І після цього, очевидно, ЄС перегляне питання статусу українців, які отримали прихисток.

Але я розглядав би це питання у комплексі і також у контексті нашої європейської інтеграції. Я вважаю, що українські фахівці – безвідносно до ситуації, яка є зараз – повинні мати право працювати у Євросоюзі, набувати досвід, повертатися в Україну, продовжувати працювати в Україні, працювати в інших країнах. Ми маємо знайти оптимальний баланс між свободою пересування, можливістю працювати за кордоном і участю наших людей у відновленні України після нашої перемоги", - зазначив Всеволод Ченцов. 

Він розповів також, що вважає цілком реальними шанси України стати членом ЄС у цьому десятилітті. 

Повну версію інтерв’ю дивіться на Youtube-каналі "Європейської правди", або читайте у текстовому форматі

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.