Німеччина не блокуватиме експорт танків Leopard до України - Боррель

Вівторок, 24 січня 2023, 07:13

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що Німеччина не блокуватиме експорт танків Leopard 2 до України третіми країнами.

Про це він заявив після зустрічі Ради ЄС у закордонних справах, пише "Європейська правда" із посиланням на The Guardian.

"Видається так, що Німеччина не збирається забороняти експорт цієї зброї, якщо деякі країни-члени ЄС, які її мають, захочуть її відправити", - сказав Боррель.Він також окреслив деталі нещодавно схваленого пакету військової допомоги ЄС Україні на суму 500 млн євро, плюс ще 45 млн євро на військову тренувальну місію для українських сил.

Таким чином, загальна сума військової підтримки України з боку ЄС становить 3,6 млрд євро, сказав Боррель, додавши, що загальна сума підтримки України з боку блоку - включаючи військову, фінансову, економічну та гуманітарну допомогу - наразі становить 49 млрд євро.

Як повідомлялося, Польща звернеться до Німеччини за дозволом на відправку танків Leopard в Україну, але навіть якщо такої згоди не буде, передасть танки в рамках "малої коаліції". 

У німецькому уряді раніше у понеділок заявили, що поки не отримували запитів європейських країн про передачу Україні танків Leopard німецького виробництва.

Водночас очільниця німецького МЗС Анналена Бербок заявила, що Німеччина не заперечуватиме, якщо Польща відправить танки Leopard 2 німецького виробництва в Україну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.