Зеленський: Україна підтримує вступ Фінляндії в НАТО і розраховує на взаємність

Вівторок, 24 січня 2023, 17:27

Україна підтримує вступ Фінляндії до НАТО і в майбутньому розраховує на взаємну підтримку з боку скандинавської країни. 

Про це президент Володимир Зеленський сказав на спільній пресконференції з президентом Фінляндії у Києві у вівторок, повідомляє "Європейська правда".

"Ми дуже підтримуємо зараз Фінляндію, її партнерів, Швецію, на шляху до Альянсу, до, напевне, найбільшої потужної безпекової платформи сьогодні", - сказав Зеленський.

"Ми би хотіли, коли сьогодні ми підтримуємо такі ваші кроки, щоб завтра на цьому шляху ми також не йшли цією дорогою на самоті, і щоб (ви. - Ред.) нас підтримували. Я знаю, що Фінляндія нас підтримує. Це також дуже важливо", - додав президент.

Швеція і Фінляндія подали заявку на вступ до НАТО у травні 2022 року – після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, і тепер потребують підтримки всіх країн-членів Альянсу для схвалення рішення про вступ.

Але Туреччина заявила, що обидві країни, а особливо Швеція, повинна зайняти більш чітку позицію проти тих, кого Анкара вважає терористами.

Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган у понеділок попередив Швецію, що їй не варто сподіватися на підтримку Туреччини для вступу в НАТО після спалення Корану біля посольства Анкари в Стокгольмі. 

Фінський міністр закордонних справ Пекка Хаавісто у вівторок заявив, що в переговорах Фінляндії та Швеції з Туреччиною щодо їхньої заявки на вступ до НАТО потрібен кількатижневий тайм-аут.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.