У Литві заявили, що частково приєдналися до "леопардової коаліції", хоч і не мають танків

Вівторок, 24 січня 2023, 18:11

Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас заявив, що країна "частково приєдналася" до танкової коаліції на підтримку України.

Про це, як пише "Європейська правда", він сказав в інтерв’ю LRT.

"Насправді, ми частково приєдналися до них" - сказав Анушаускас.

Він нагадав, що в Естонії кілька днів тому було ухвалено заяву, в якій 11 країн заявили про свою підтримку країн щодо надання всієї можливої допомоги Україні, включно з танками.

"Я навіть перекинувся кількома словами з міністром оборони США Ллойдом Остіном: "Чи будуть танки?" І він сказав: "А вони у вас є?". Ну, так, у нас немає танків, але у нас є думка про танки. Литва вже надала 62 бронетранспортери, які дуже сподобалися українській армії через свою простоту, треба сказати, вони дуже підходять для транспортування військ на полі бою" - розповів Анушаускас.

Він також прокоментував можливу передачу Україні танків Abrams, хоча б і в символічній кількості.

"Технологічні рівні абсолютно різні - і Leopard, і Abrams, навіть старіші модифікації, перевершують ті Т-72 і Т-80, які зараз активно використовуються Росією на полі бою. Порівнювати нічого, це танки зовсім іншої технологічної якості" - сказав Анушаускас.

"Зараз Росія кидає на поле бою старі танки зі свого арсеналу, які були відремонтовані і не мають належної оптики та нічного бачення. Абсолютно різні технології" - додав він.

Як повідомлялося, під час зустрічі контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") минулого тижня дванадцять країн погодилися надати Україні близько 100 танків Leopard 2, якщо уряд Німеччини дасть згоду на реекспорт.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.