У Греції опозиція ініціює вотум недовіри уряду через скандал з прослуховуванням

Середа, 25 січня 2023, 18:23

Голова найбільшої опозиційної партії Греції вніс у середу пропозицію про вотум недовіри уряду, звинувативши прем'єр-міністра Кіріакоса Міцотакіса в організації масового прослуховування політичних союзників і супротивників.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Ekathimerini.

Справа, яку досі розслідує прокуратура, набула розголосу в серпні, коли Нікос Андрулакіс, лідер соціалістичної партії ПАСОК, третьої за величиною в Греції, заявив, що розвідувальна служба країни EYP прослуховувала його розмови в 2021 році.

Уряд Греції заперечує будь-які правопорушення або навмисне прослуховування будь-кого.

Минулого місяця парламент ухвалив законопроєкт про реформування EYP і заборону продажу шпигунського програмного забезпечення після того, як ліва газета повідомила, що понад 30 осіб, включно з міністрами, перебували під державним наглядом за допомогою телефонного шкідливого програмного забезпечення.

Алексіс Ципрас, прем'єр-міністр з 2015 по 2019 рік, заявив, що його наступник був натхненником масового стеження за політиками, журналістами та співробітниками служб безпеки.

У вівторок Ципрас отримав висновки окремого розслідування, проведеного незалежним органом з питань телекомунікаційної конфіденційності ADAE.

"Протягом останніх шести місяців грецьке суспільство стало свідком розкриття немислимої кількості телефонних прослуховувань, що є найглибшим відхиленням від верховенства права, яке країна бачила за всю свою сучасну історію", - заявив Ципрас у парламенті.

"Ми маємо історичний обов'язок діяти", - сказав він, перш ніж оголосити, що його партія подасть до парламенту пропозицію про вотум недовіри.

Посилаючись на висновки ADAE, Ципрас заявив, що уряд стежив за міністром енергетики та командувачами армії.

Дебати щодо пропозиції розпочнуться пізніше в середу і завершаться голосуванням у п'ятницю в другій половині дня. Партія "Нова демократія" Міцотакіса контролює 156 депутатів у 300-місному парламенті.

Ципрас публічно не пояснив, які саме методи стеження використовувалися. Місцеві ЗМІ припускають, що використовувалася програма Predator, хоча грецька влада заперечує придбання або використання такої системи.

Уряд звинуватив ліву опозицію в наклепі.

Цього місяця Міцотакіс заявив, що навесні в Греції відбудуться парламентські вибори. Його партія лідирує в опитуваннях громадської думки.

Слідча комісія Європейського парламенту, відома як PEGA, вже майже рік розслідує ймовірне використання шпигунського програмного забезпечення європейськими урядами. PEGA закликала Грецію пролити світло на цю справу напередодні виборів.

Нагадаємо, скандал із застосуванням шпигунського ПЗ в Євросоюзі спалахнув у 2021 році. Серед його жертв виявилися, серед іншого, лідери політичної опозиції в Польщі, Іспанії, Угорщині та Греції та десятки активістів і журналістів.

Більше читайте тут: Орбан почує всіх: чим особливий шпигунський скандал Pegasus і до чого тут Угорщина.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.