Байден: Німеччина не тисла на США в питанні танків для України

Середа, 25 січня 2023, 19:57

Президент США Джо Байден заявив, що Берлін не тиснув на Вашингтон у питанні надання Україні танків, усупереч повідомленням ЗМІ.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав у відповідь на питання журналістки після брифінгу в Білому домі.

"Німеччина не змушувала мене змінити думку. Ми хотіли впевнитись, що ми разом. Що ми й робили весь цей час", – зазначив американський президент.

Раніше деякі ЗМІ повідомили, що в розмові з Байденом канцлер Німеччини Олаф Шольц вимагав від США надати Україні власні танки Abrams для того, щоб Берлін погодився передати свої Leopard 2.

Публічно США й Німеччина не підтверджували наявність такої домовленості.

Як повідомлялось, президент США Джо Байден у середу підтвердив наміри передати Україні 31 танк M1 Abrams, що дорівнює одному українському батальйону, для посилення її обороноздатності на тлі російської агресії. Разом із танками США "якнайшвидше" забезпечать підготовку українських військових та нададуть запчастини.

Нагадаємо, раніше в середу уряд Німеччини офіційно повідомив про рішення передати ЗСУ основні бойові танки Leopard-2, та дозволити реекспорт іншим країнам, які також хочуть зробити це. 

За повідомленням Spiegel, на даному етапі європейські союзники обговорюють спільну передачу Україні загалом 80 основних бойових танків Leopard 2, щоб сформувати два батальйони по 40 машин.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.