В МЗС Туреччини не бачать сенсу у  зустрічі зі Швецією та Фінляндією щодо НАТО ближчим часом

Четвер, 26 січня 2023, 14:23

В МЗС Туреччини у нинішній ситуації не бачать сенсу проводити тристоронню зустріч зі Швецією та Фінляндією щодо ратифікації їхнього вступу у НАТО, принаймні найближчим часом.

Як повідомляє Anadolu, пише "Європейська правда", про це заявив міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу. 

Він сказав, що тристороння зустріч відкладається через "нездорову політичну ситуацію" і на цей момент турецька сторона не бачить сенсу проводити зустріч.

Чавушоглу наголосив, що Швеція має зробити вибір і "або розмінувати свій шлях до НАТО, або наступити на ці міни і підірвати свій шанс".

Нагадаємо, останніми тижнями відносини між Стокгольмом та Анкарою і перемовини про вступ до НАТО Фінляндії та Швеції ускладнилися через провокативні антитурецькі акції у Швеції. На одній з них активісти виставили повішене опудало Ердогана, а на іншій відомий провокатор з Данії спалив Коран. У відповідь в Туреччині пройшли антишведські акції, а президент Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Швеції з таким ставленням не варто сподіватися на ратифікацію вступу.

Пекка Хаавісто на тлі цих новин припустив, що можливо Фінляндії доведеться розглянути завершення вступу до НАТО окремо від Швеції, хоча пріоритетною залишається мета вступити разом. На його думку, на завершення процедури вступу до НАТО тепер не доводиться сподіватися щонайменш до виборів у Туреччині, тобто середини травня.

Також повідомлялося, що дансько-шведському політику Палудану, який спалив Коран, допомагав журналіст, який раніше співпрацював з дочірнім підрозділом RT.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.