Українських депутатів можуть залучати до роботи Європарламенту в межах руху до ЄС – ЗМІ

Четвер, 26 січня 2023, 18:54

У Брюсселі обговорюють пропозицію дозволити українським політикам брати участь у роботі Європейського парламенту в тій чи іншій формі – наприклад у вигляді додаткової делегації зі статусом спостерігача.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Politico.

За словами високопосадовців ЄС, які говорили з виданням на умовах анонімності, цей крок може стати способом запропонувати Україні зазирнути до "кухні ЄС" під час її, ймовірно, тривалого шляху до повноправного членства в блоці.

Клаус Велле, колишній генеральний секретар Європейського парламенту, підтримує цю ідею.

За його словами, європейські партії повинні дозволити українським політичним силам приєднатися їхньої роботи – можливо, як спостерігачів. "Тримати їх повністю за межами не має сенсу", – сказав Велле в інтерв'ю Politico.

Перший віцеспікер Верховної Ради Олександр Корнієнко зазначив виданню, що в Україні стежитимуть за виборами до Європарламенту у 2024 році.

"Можливо, ми особисто або наші колеги будемо депутатами Європарламенту в 2024 році. Але я розумію, що це дуже оптимістично", – зазначив він.

Також Корнієнко висловив сподівання, що президентка Європейського парламенту Роберта Метсола незабаром знову здійснить візит до Києва (зазначимо, що Метсола була першою очільницею інституції ЄС, яка побувала в Україні з початку активної фази війни).

Нагадаємо, минулого тижня під час візиту до України президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що "Україна – це ЄС, і ми будемо разом".

Читайте також: Посол у Євросоюзі: Вступити до ЄС у цьому десятиріччі – це реальна мета для України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.