Два європейські посередники могли заробити надприбутки на постачанні Україні дефіцитної зброї – ЗМІ

Четвер, 26 січня 2023, 22:02

Деякі європейські компанії, які надавали Україні посередницькі послуги із закупівлі зброї в перші місяці повномасштабної агресії Росії, завищували ціни в кілька разів у порівнянні з ринковими.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в розслідуванні The Kyiv Independent.

У середині березня 2022 року нідерландський брокер Applied Research Laboratory Europe (ARLE) B.V замовив в естонської компанії Bristol Trust OÜ гранатомети РПГ-7 та боєприпаси до них, які мали використовуватися в Україні.

Не маючи на складі РПГ, Bristol Trust звернувся до чеської фірми Excalibur International, яка, згідно з документами в розпорядженні The Kyiv Independent, погодилась узяти замовлення.

Експрем’єр Болгарії: більшість отриманих Україною снарядів – болгарського виробництва

Фінальна угода, укладена 27 березня, передбачала постачання від Bristol Trust до ARLE 12500 гранат РПГ за 6,8 мільйона євро. При цьому Bristol Trust заробив два мільйони євро на брокерських послугах, скільки за свої послуги взяла ARLE – невідомо.

Із контракту випливає, що ціна кожної гранати РПГ виявилася щонайменше вдвічі дорожчою, ніж до початку повномасштабної війни. Крім того, виходить, що комісія, яку взяла естонська компанія, становить 30% - що, за словами кількох європейських торговців зброєю та експертів, набагато більше за середню комісію і 5-10%.

Якби ARLE уклала угоду безпосередньо із чеською компанією, він міг би заощадити два мільйони євро, на які можна було б купити ще 3750 гранат РПГ. А якби Excalibur продавав гранати безпосередньо Україні, ціна могла б бути ще нижчою.

Залишається незрозумілим, хто саме виступив замовником РПГ. Можна було б припустити, що йдеться про "Укроборонпром", який у 2018 році уклав меморандум про співпрацю з Excalibur, але в українському концерні це спростовують, від угоди відхрещується й міністерство оборони України.

З якими проблемами стикається Євросоюз після надання Україні зброї

Нідерландський власник компанії ARLE заявив, що гранати для України замовило міністерство оборони Нідерландів, але нідерландський уряд у відповіді The Kyiv Independent категорично і неодноразово заперечував свою причетність до цієї закупівлі.

Як зазначає видання, у березні 2022 року в Європі виник дефіцит озброєння радянського виробництва, яке просила Україна. Його мали лише кілька східноєвропейських країн, та продавали вони його неохоче – часто побоюючись реакції Росії.

The Kyiv Independent стверджує, що деякі брокери отримували погрози від росіян. Зокрема у Бельгії та Норвегії торговці зброєю стверджують, що за ними стежили, коли вони поверталися додому.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.