У Чехії висунули звинувачення вчительці, яка заперечувала війну в Україні

П'ятниця, 27 січня 2023, 14:07

У Чехії кримінальні слідчі висунули звинувачення Мартіні Беднаржовій, нині звільненій вчительці з Праги, через її висловлювання під час уроку у квітні минулого року про те, що в Києві нема війни, а українці вбивали російське населення на нині окупованому Донбасі.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє видання Novinky.

"У цій справі 13 січня розпочато кримінальне переслідування однієї фізичної особи за дії, які кваліфіковані як злочин заперечення геноциду, схвалення та виправдання геноциду. Слідство у цій справі буде продовжено", - повідомив прес-секретар прокуратури Праги Алеш Цимбала. Він додав, що обвинуваченій загрожує від шести місяців до трьох років ув'язнення у разі подальшого судового розгляду.

"Коли ви подивитеся на Київ, то побачите, що показують камери з міста. Буквально вчора побачила картинку сучасного Києва. Таке враження, що там нічого не відбувається", - сказала вчителька на записі, який зробив один з учнів.

Коли учні заперечили, що бачили в новинах, що Київ горить, вчителька запитала їх, чи мають вони на увазі новини Чеського телебачення, а потім пояснила, що вони повинні шукати інформацію в різних джерелах.

"Чеське телебачення належить до групи ЗМІ, які пов'язані з мільярдером Соросом. І ми точно знаємо, кому він платить", - зазначила вчителька у 18-хвилинному аудіозаписі.

У записі вона також заявила, що з 2014 року українці вбивають російське населення на Донбасі.

"Ці росіяни були вбиті в тому регіоні Донецька і Луганська, ліквідовані тільки тому, що вони були росіянами. І ліквідовані вони були фактично українськими нацистськими угрупованнями таким чином, що підпалювали їхні житла, здирали з людей шкіру живцем, вбивали дітей і так далі. І це відбувається постійно, починаючи з 2014 року", - розповіла вчителька.

Чеська вчителька заперечує протиправні дії або поширення брехні, кажучи, що вона лише представляла учням факти.

"На уроці ми мали справу з сьогоднішньою багато обговорюваною темою російсько-української війни та короткими, чіткими історіями обох держав. Я працювала лише з перевіреними та історично задокументованими фактами", - розповіла вчителька минулого року.

Однак після того, як запис став надбанням громадськості, директорка школи Na Dlouhé lán у Празі 6 Рената Ридлова заборонила вчительці виходити на роботу і хотіла особисто вручити їй заяву про звільнення. Однак жінка повідомила, що не може працювати, і поскаржилася на стан справ у школі через адвоката.

У листі вона також попросила покарати учня, який зробив запис. За її словами, він діяв з порушенням шкільних правил. Директорка школи запевнила, що учень не отримає жодного покарання. Зрештою, їй вдалося розірвати трудові відносини з Беднаржовою. У травні її остаточно звільнили.

Сама Беднаржова минулого літа подала позов проти школи, стверджуючи, що її звільнення було незаконнним.

Нагадаємо, у жовтні суд чеського міста Кладно відправив до в'язниці двох чеських блогерів, яких звинувачували у ненависницьких висловлюваннях щодо українців у публічно поширеному відео.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: