Іспанія погодилась навчати українських військових керувати Leopard - ЗМІ

П'ятниця, 27 січня 2023, 17:52

Міністр оборони України Олексій Резніков офіційно звернувся до своєї іспанської колеги Маргарити Роблес з проханням навчити українських військових керувати  бойовими танками Leopard і, за даними джерел, Мадрид погодився прийняти на навчання 54 українців.

Про це повідомила іспанська радіомережа Cadena SER, пише "Європейська правда".

За даними джерел у міноборони Іспанії, Мадрид розробив навчання для українців терміном у два з половиною місяці. Наразі Іспанія не деталізувала конкретно, скільки танків вона планує поставити Україні.

Роблес у четвер уточнила, що Іспанія в координації з союзниками зробить свій внесок, надіславши танки Leopard 2A4, повідомляє El Mundo. Очікується, що вони будуть відібрані зі складу у Сарагосі, де зберігаються 53 машини. Наразі міноборони хоче, щоб одна з приватних компаній провела перевірку танків та оцінила, скільки з них можуть бути передані Києву.

Роблес сказала, що танки прибудуть в Україну не раніше весни. "До весни фізична присутність Leopard не потрібна, і ми повинні скористатися цим часом для інструктажу", – сказала вона.

Прем'єр Іспанії Педро Санчес був першим європейським лідером, який запропонував Україні танки Leopard ще влітку. Однак у серпні міністр оборони Маргарита Роблес запевнила, що вони перебувають в "абсолютно жалюгідному" стані і не можуть бути використані.

Насправді ж уряд відступив через вето, яке Німеччина могла накласти на ці поставки.

Як відомо, у середу 25 січня уряд Німеччини офіційно повідомив про рішення передати ЗСУ основні бойові танки Leopard-2, та дозволити реекспорт іншим країнам, які також хочуть зробити це.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: