Як бойовий генерал виграв вибори президента в Чехії і чому це добре для України

Аналітика коротко
Неділя, 29 січня 2023, 16:05

На президентських виборах у Чехії розгромну поразку зазнав популіст, що звинувачує політику ЄС щодо Росії в погіршенні рівня життя чехів та закликає шукати порозуміння із Владіміром Путіним.

Перемога Андрея Бабіша посилила б позицію угорського прем’єра Віктора Обрана та спростила би прихід до влади подібних популістів в інших країнах.

На щастя, цього не сталося. І саме тому Україна має всі підстави святкувати перемогу Петра Павела як свою власну. Адже нинішні вибори у Чехії стали по-суті референдумом про зовнішню політику країни. І переважна більшість виборців проголосувала за продовження підтримки України, йдеться у статті редактора ЄвроПравди Юрія Панченка Вибори в Чехії принесли перемогу Україні: чим важливе обрання президентом генерала Павела.

58,3% проти 41,7% – такої впевненої перемоги на президентських виборах Чехія ще не знала. Можливо, олігарх та колишній прем’єр-міністр Андрей Бабіш програв через особисту токсичність. Насамперед він відомий як людина, проти якої відкрили відразу декілька кримінальних справ 

Тут треба уточнити, що нинішні вибори – лише треті в історії Чехії, коли президента обирають прямим голосуванням.

Попередні двоє завершилися перемогою Мілоша Земана, і перемогу в них принесли цинічне використання дезінформації та чорних піар-технологій.

Проте цього разу створена Мілошем Земаном технологія, яку вочевидь використовував Бабіш, не спрацювала.

Чорні технології не просто не спрацювали, але й призвели до протилежного ефекту.

За результатом другого туру явка побила рекорд – до дільниць дійшли 70,25% чеських виборців.

Зокрема, рекордною стала явка виборців за кордоном – і там підтримка Петра Павела досягла 95%.

Узагалі він виграв переважну більшість муніципалітетів, зокрема ті, де за результатом першого туру лідирував Бабіш. А у столиці, відомій ліберальними поглядами, результат Павела взагалі перевищив 76%.

Тим самим Петр Павел не просто виграв перегони, але й матиме найсильніший мандат з усіх, які досі мали чеські президенти. Адже він виграв прямі вибори за найвищої явки з найвищим результатом.

ЄвроПравда вже детально описувала біографію генерала Павела.

Зосередимося на головному: йому вдалося зробити найкращу з можливих військову кар’єру – він досягнув посади голови Генерального штабу Чехії.

При цьому Павел – бойовий генерал: найбільш яскравим епізодом його військової кар’єри є участь у миротворчій місії в Югославії в 1993 році – тоді чехословацький батальйон, яким він як підполковник керував під ворожим вогнем, зумів провести евакуацію з французької військової бази Карін. Було врятовано 55 французьких військовослужбовців.

За цю місію Павел був нагороджений французьким військовим хрестом, а згодом – став офіцером Ордену почесного легіону.

Тож, забігаючи наперед, не варто дивуватися, що президент Франції одним із перших привітав Петра Павела із перемогою. Узагалі вважається, що з новим президентом відносини Чехії та Франції суттєво поліпшаться.

З 2015 по 2018 роки генерал Павел займав посаду голови Військового комітету НАТО – а це друга посада в Альянсі після генсека. Таку високу посаду в НАТО не займав жоден інший громадянин ані Чехії, ані іншої держави Центральної та Східної Європи.

Перебування Павела на посаді в НАТО збіглося з анексією Криму та початком війни на Донбасі. Генерал постійно наголошував, що путінська РФ є більшою загрозою вільному світу, аніж ІДІЛ, і підтримував допомогу Україні, зокрема надання зброї.  

Посада в НАТО – щось "гібридне" між суто військовою посадою та роботою політика. Тож не дивно, що відразу після відставки з військової служби Петр Павел почав розглядався як потенційний кандидат у президенти.

"Разом із вами перемогла надія, що порядність і правдивість можуть бути не слабкістю, а силою, здатною перемагати навіть у політиці", – заявила переможцю чеських виборів президентка Словаччини Зузана Чапутова.

Її поява у виборчому штабі Петра Павела стала певною мірою сенсацією – нечасто можна побачити таке привітання від глави іншої держави.

Сам Павел уже оголосив: хоча свій перший міжнародний візит на президентській посаді він планує зробити до Словаччини, після цього разом із словацькою колегою Зузаною Чапутовою планує візит до України.

Тож підтримка України Чехією, і без того дуже вагома, не просто збережеться, а й посилиться.

Проте одночасно ця перемога стала важливим сигналом для всіх проєвропейських сил Східної Європи.

Докладніше – у матеріалі Петра Павела Вибори в Чехії принесли перемогу Україні: чим важливе обрання президентом генерала Павела.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.