Німеччина може очолювати групу підвищеної готовності НАТО після 2023 року через затримки в Британії – ЗМІ

Вівторок, 3 січня 2023, 15:15

Міністерство оборони Німеччини розглядає можливість продовження керівництва над об'єднаною оперативно-тактичною групою НАТО дуже високої готовності (VJTF) після 2023 року через затримки з боку Великої Британії – наступною країною, що має її очолити.

Про це у вівторок повідомило видання Table.Media з посиланням на джерела в німецькій армії, передає "Європейська правда".

За даними джерел видання, Британія зможе взяти на себе керівництво VJTF лише у 2024 році – на кілька місяців пізніше, ніж планувалося. Причина затримки, а також її вплив на діяльність групи Альянсу наразі невідома.

Держава, що керує VJTF, змінюється на ротаційній основі, щоб розподілити навантаження на військові сили.

Офіційно ані німецька, ані британська сторони не підтвердили інформацію Table.Media.

"Наразі я не можу повідомити вам нічого офіційного з цього питання", – сказав представник міністерства оборони Німеччини в коментарі агентству Reuters. А міністерство оборони Британії не відповіло на запит про коментар.

Об'єднані оперативно-тактичні групи НАТО дуже високої готовності (VJTF) були створені у 2014 році на базі посилених Сил реагування НАТО після незаконної анексії Криму Росією та криз на Близькому Сході. Німеччина перебрала на себе керівництво силами від Франції, яка очолювала їх у 2022 році.

VJTF є елементом найвищої готовності Сил реагування НАТО. Керівництво і членство в VJTF щорічно ротуються між членами Альянсу.

У 2023 році сухопутні сили VJTF налічуватимуть близько 11 500 тисяч військовослужбовців, ядром яких буде 37-ма панцергренадерська бригада. Загалом свій внесок зроблять дев'ять країн-членів НАТО (Бельгія, Чехія, Латвія, Литва, Люксембург, Німеччина, Нідерланди, Норвегія, Словенія, Чехія). Серед основних підрозділів - німецький 393-й танковий батальйон, 345-й артилерійський батальйон, 131-й транспортний батальйон і 30-й транспортно-штурмовий полк.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.