Інфляція в Німеччині у 2022 році зросла до найвищого рівня з моменту возз'єднання країни

Вівторок, 3 січня 2023, 16:29

Інфляція в Німеччині зросла минулого року до найвищого рівня з моменту возз'єднання країни в 1990 році.

Про це повідомило Федеральне статистичне відомство Німеччини, пише "Європейська правда" із посиланням на Bild.

Споживчі ціни в середньому зросли на 7,9% в 2022 році в порівнянні з попереднім роком. В об'єднаній Німеччині ніколи не було такого високого рівня інфляції, як у 2022 році. У 2021 році споживчі ціни в Німеччині зросли в середньому на 3,1 відсотка.

Рівень інфляції також підскочив до найвищого рівня за більш ніж 70 років: у 1951 році в тодішній Федеративній Республіці Німеччина був зафіксований показник в 7,6 відсотка. Щоправда, методика підрахунку тоді були інша.

Споживчі ціни в грудні на 8,6 відсотка перевищили рівень того ж місяця минулого року. У листопаді річна інфляція ще становила 10 відсотків, у жовтні був досягнутий рекордний рівень 10,4 відсотка. Тобто інфляція знижується другий місяць поспіль.

Економісти припускають, що це стримуватиме зростання інфляції у 2023 році. Утім, ознак швидкого послаблення цін не спостерігається: "Інфляція висока і буде знижуватися лише поступово", - заявив нещодавно президент Бундесбанку Йоахім Нагель.

Нагадаємо, в середині грудня Європейський центральний банк підвищив процентні ставки: базову ставку на 50 базисних пунктів - до 2,5%, ставку за депозитами - із 1,5% до 2%. Регулятор продовжить підвищувати ставки на тлі високої інфляції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.