Кулеба: для деяких країн стало сюрпризом незаконне перебування Росії в Радбезі ООН

Середа, 4 січня 2023, 15:36

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба анонсував початок процесу делегітимізації перебування Росії в Раді Безпеки Організації Об’єднаних Націй та позбавлення її статусу члена ООН.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Кулеба сказав на брифінгу в середу.

Україна ініціює процес виключення Росії з ООН – заява МЗС

Він нагадав, що наприкінці грудня Україна зробила "важливі офіційні кроки для позбавлення Росії її статусу постійного члена Ради Безпеки ООН та членства в ООН загалом", а МЗС "навело беззаперечні докази узурпації Росією місця в Радбезі в обхід процедур, визначених Статутом ООН".

"Скажу відверто, у низці столиць із подивом дізналися про факт незаконного перебування Росії в Раді Безпеки. Тридцять років на це заплющували очі, тридцять років цей факт старанно приховували. Зараз Україна розворушила цей вулик", – констатував міністр.

За словами Кулеби, частина країн уже публічно підтримала позицію України щодо членства РФ, решта робить це непублічно, а третя група – "ретельно вивчає питання, піднімає архіви і за результатами цього розгляду, переконаний, зрозуміє, наскільки обґрунтованою є позиція України".

МЗС Естонії: пропозиція України виключити РФ з Радбезу ООН не має підтримки

"Росія каже, що не звертає уваги на це, але непублічно ми знаємо, що ця тема їх дуже, м'яко кажучи, турбує. По суті, ми поклали початок процесу делегітимізації перебування Росії в Радбезі ООН. Зараз ми готуємося до наступних кроків на цьому шляху. Вони передбачатимуть як подальші офіційні заяви, так і широку кампанію з публічної адвокації", – анонсував він.

Глава МЗС також закликав українців та організації громадянського суспільства активно долучатись до кампанії з позбавлення Росії статусу постійного члена Радбезу ООН.

"Цей, скажімо так, злочинний вулик має бути зруйнований. За нас це ніхто не зробить. Тема надзвичайно резонансна, складна, болісна для всієї системи міжнародних відносин, але ніхто за нас цієї роботи не зробить. А ми – зробимо", – підсумував він.

Більше про те, як можна усунути Росію з ООН, читайте тут: Шахрайство об’єднаних націй: як викинути Росію з місця в Радбезі ООН, яке їй не належить,

а також: Два шляхи вигнати Росію з ООН: як позбавити агресора права вето у Раді безпеки, і не тільки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.