Чим небезпечний для України конфлікт навколо обрання спікера Палати представників США

Аналітика коротко
Середа, 4 січня 2023, 19:44

3 січня на Капітолійському пагорбі у Вашингтоні мав розпочати роботу 118-й Конгрес США.

Та його робота почалася з конфузу. Побоювання ЗМІ та конгресменів здійснилися: у Палаті представників забракло голосів, щоб призначити спікера. Це сталося вперше з 1923 року.

Партія більшості – Республіканська – не змогла зібрати 218 голосів для затвердження своєї кандидатури, 57-річного представника з Каліфорнії Кевіна Маккарті. А отже, не можуть скласти присягу й інші члени палати, через що вона, по суті, не може працювати.

Про те, як так сталося і чому, здавалося б, внутрішньополітична американська подія має значення і для України читайте в статті журналіста "Європейської правди" Олега Павлюка Помста Трампа: навіщо нова більшість у Конгресі США заблокувала вибори спікера.

Це вже вдруге, коли Кевін Маккарті не обійняв посаду спікера Палати представників. Вперше – в 2015 році, коли Джон Бейнер подав у відставку. Але тоді Маккарті довелося зняти свою кандидатуру через скандали.

Другий його провал – 3 січня 2023 року. В грудні 2022 року колишній президент США, республіканець Дональд Трамп публічно підтримав кандидатуру Маккарті на посаду спікера Палати представників, бо він "заслуговує на цей шанс".

То що ж завадило Маккарті отримати омріяну посаду з другої спроби?

Для того щоб скористатися цим шансом, Кевін Маккарті намагався заручитися підтримкою якнайбільшого кола республіканців, активно беручи участь у передвиборчій кампанії перед проміжними виборами 2022 року. 

В Палаті представників республіканці хоч і здобули перемогу, та зовсім не таку велику, як очікувалось (222 проти 213 демократів).

У такій ситуації для Маккарті в буквальному сенсі кожен голос мав значення, адже спікера обирають простою більшістю від тих, хто бере участь у голосуванні – тобто навіть п’ять республіканців могли змінити хід обрання спікера.

І такі п’ять республіканців знайшлися дуже швидко.

Це – представники ультраправого "Кокусу свободи", який провів понад 40 своїх представників до нижньої палати Конгресу, що їх у ЗМІ навіть охрестили "аж-ніяк-за-Кевіна" (Never Kevin Republicans). 

Формальні претензії до Маккарті з боку "аж-ніяк-за-кевінців" нагадують ситуацію 2015 року: він недостатньо консервативний і має понести відповідальність за провал партії на проміжних виборах.

Ще до голосування Кевін Маккарті визнав, що більше п’яти республіканців голосуватимуть проти нього, що фактично позбавляло його шансів на обрання з першої спроби. Адже жоден член Демократичної партії, хай теоретично й міг підтримати республіканця на посаді спікера, вирішив не голосувати проти своєї кандидатури – Хакіма Джеффріса.

Але для Маккарті все обернулося ще гірше.

Перший раз, коли питання обрання спікера було винесене на голосування, його підтримали лише 203 члени Республіканської партії. У наступних двох спробах обрати спікера Палати представників за Маккарті віддавали ще менше голосів.

Востаннє обрання спікера Палати представників не з першої спроби траплялося у 1923 році. 

Причому паралелі доволі показові: тоді республіканці (щоправда, не ультраправі, а прогресивні) відмовились підтримувати кандидатуру консервативного Фредерика Джилета й вимагали змін у процедурі роботи палати. 

За Джилета все ж проголосували з дев’ятого разу через два дні після початку обрання.

До обрання спікера єдине, що може робити Палата представників, – голосувати за обрання спікера. Жоден її член не може скласти присягу; посади в комітетах не можуть бути заповнені; жодного законодавчого рішення не може бути ухвалено.

Наразі існують три варіанти, як може розгортатися ситуація далі. 

Перший і найбільш сприятливий для Маккарті полягає в тому, що він знайде аргументи й переконає своїх однопартійців проголосувати за нього. Ймовірність досить сумнівна.

Другий варіант – це поява нової консенсусної кандидатури на посаду спікера нижньої палати Конгресу замість Маккарті. Поки такої кандидатури немає.

Третя можливість: помірковані представники обох партій можуть висунути альтернативного кандидата й разом зібрати достатньо голосів за нього. 

За обранням спікера нижньої палати Конгресу варто пильно стежити і в Україні, адже від його (чи її) особи залежатиме й подальша підтримка в протистоянні з Росією.

Докладніше – у статті Олега Павлюка Помста Трампа: навіщо нова більшість у Конгресі США заблокувала вибори спікера.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.