Уряд Чехії підтримав збільшення витрат на оборону до 2% ВВП

Середа, 4 січня 2023, 20:15

Чеський уряд у середу схвалив проєкти законів про закріплення витрат на оборону на рівні 2% ВВП, а також збір даних для організації можливого військового призову громадян.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ČTK.

Метою документів, зазначили в уряді, є підвищення обороноздатності Чехії та забезпечення стабільного фінансування армії, а також популяризація військової служби. Як повідомив журналістам чеський прем’єр-міністр Петр Фіала, збільшення оборонних витрат є зобов’язанням Чехії в НАТО, яке створить кращі умови для модернізації чеської армії.

Згідно із пояснювальною запискою, ця норма може набути чинності з 1 липня 2023 року, а отже, новий рівень витрат у разі схвалення парламентом діятиме для бюджету-2024.

Досі передбачалось, що витрати на оборону в той рік становитимуть 130 мільярдів чеських крон (5,42 мільярда євро), а в разі ухвалення законопроєкту це число збільшиться на 21,5 мільярда крон (900 мільйонів євро).

Німеччина обіцяє збільшити оборонні витрати до рівня НАТО до 2025 року

Інші положення законопроєкту передбачають зміну фінансування стратегічних проєктів армії: уряд буде ухвалювати рішення щодо кількарічних тендерів, які мають значний вплив на обороноздатність держави та передбачають бюджет понад 300 мільйонів чеських крон.

Другий законопроєкт, погоджений чеським урядом, передбачає вдосконалення процедури збору інформації про осіб, які досягають призовного віку, через наявні електронні бази даних. Також призовникам пропонують дозволити подавати заяви на добровільну строкову військову службу поза межами надзвичайного та воєнного стану.

Нагадаємо, за словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, країни-члени Північноатлантичного альянсу проведуть нові перемовини щодо того, яка мінімальна частка ВВП має витрачатися на оборону - за наполяганням кількох країн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.