Чи дасть Німеччина танки Leopard і які зміни відбуваються у ставленні німців до росіян

коротко
Четвер, 5 січня 2023, 12:25

Олексій Макеєв – посол України в Німеччині, що працює у цій країні від жовтня минулого року, замінивши на цій посаді Андрія Мельника, який став добре відомим і в Берліні, і у Києві, зокрема, через свою публічну критику німецьких політиків.

Макеєв також не уникає публічності, але обрав зовсім іншу модель поведінки.

Про те, чого планує досягти новий посол України у Німеччині, про позицію німців щодо України, про готовність говорити на "складні" теми на кшталт розвалу Росії та про багато іншого – дивіться у дружній розмові посла з редактором ЄП Сергієм Сидоренком.

А для тих, хто віддає перевагу читанню – стисліша текстова версія інтерв’ю у матеріалі "Перемогти Росію можна тільки зброєю. Моя задача – переконати в цьому німців".

Коротко, про що говорив Олексій Макеєв:

"Зараз відбувається те, що федеральний канцлер Олаф Шольц назвав Zeitenwende – тобто зміна епох. Зміни епох не відбуваються миттєво, але ми робимо все, щоб таку зміну прискорити.

І я впевнений, що [танки] "Леопарди" будуть. Краще, щоби це сталося якнайшвидше, але у тому, що це буде, я впевнений".

"Zeitenwende, тобто епоха змін, ще триває. Німеччина, яка на початку року відмовлялася постачати зброю взагалі, вже пройшла етап розмов про "оборонну чи наступальну" зброю. Ми переконали, що Україна обороняється, тому для неї будь-яка зброя – оборонна".

"Ми дійшли стадії "Україна не має програти". Але я дуже хотів би, щоб цього року була теза: "Ми будемо допомагати Україні стільки, скільки потрібно для того, щоб Україна перемогла".

"[Zeitenwende] йдеться також про зміну у ставленні до Росії. Німці вже зрозуміли, що з Росією зразка 2022 року не можна мати справи.

Крім того, важливо, щоби Німеччина переглянула всю свою Східну політику".

"Українського посла [в Німеччині] радо вітають. За півтора місяця я відвідав практично всіх міністрів, провів зустрічі з близько сотнею депутатів Бундестагу, здійснив кілька поїздок по федеральних землях.

Для мене це дуже важливо, бо моя сфера роботи – це говорити з центрами ухвалення рішень та з німецькою громадськістю".

"У кожного свій стиль. І треба віддати належне [попередньому послу] Андрію Мельнику, який працював трохи в інших умовах і багато встиг зробити для того, щоб струсонути німецьке суспільство так, щоб воно прокинулося. Німці постійно мені про це кажуть щодо Андрія".

"Перемогти Росію можна тільки зброєю. І моя задача – пояснити це німецькому політикуму і суспільству. Переконати їх, що змусити росіян відійти і допомогти Україні виграти цю війну – це найкращий варіант. І тоді треба буде менше інвестувати у відновлення та ремонт критичної інфраструктури, зруйнованої під час обстрілів".

"Також важливо побачити опитування населення, щоби зрозуміти, як змінилося ставлення громадян до Росії, до дешевого газу, до корумпованої політики, зв’язків з авторитарними державами. Бо, на жаль, зараз ми бачимо й іншу тенденцію: дуже високу підтримку правих та лівих партій, які виступають за Росію, в східних землях Німеччини… З цим населенням теж треба працювати, насамперед німецьким політикам".

"[Німецьке суспільство] і далі шукає "хороших русcкіх"... Вони досі сподіваються, що Росія може бути цивілізованою і демократичною".

Більше – у матеріалі "Перемогти Росію можна тільки зброєю. Моя задача – переконати в цьому німців".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.