Естонія запропонує ЄС знизити стелю цін на російську нафту

Четвер, 5 січня 2023, 17:30

Глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу заявив у четвер, що необхідно ще сильніше знизити чинну максимальну ставку цін на російську нафту.

Про це він сказав на урядовій пресконференції в четвер, пише "Європейська правда" з посиланням на Postimees.

"Ми бачимо, що ця цінова стеля спрацювала, вона не спричинила жодної глобальної паливної кризи. Отже, з нашого боку буде розумним зробити крок і клопотати про те, щоб знизити цю цінову стелю в 60 доларів за барель, оскільки реальна ціна на російську нафту зараз нижча за цю цінову стелю", - сказав Рейнсалу.

Країни ЄС домовилися про цінову стелю в грудні минулого року. За словами Рейнсалу, за пропозицією Естонії та Польщі її регулярно переглядатимуть, причому вперше - у середині січня.

Крім того, за словами Рейнсалу, Естонія дотримується тієї позиції, що західні країни мають знайти правові способи використати заморожене російське майно, зокрема резерви російського центробанку, для підтримки України. 

"Якщо поглянути на пропорції, то пропорції чітко показують, що допомога, надана всім західним світом за минулий рік, істотно менша від заморожених активів", - пояснив він.

На початку грудня країни групи G7 оголосили, що погодилися встановити "стелю цін" на нафту, яка експортується з РФ морем, на рівні $60 за барель.

5 грудня набуло чинності рішення Ради ЄС про ліміт ціни на російську нафту і заборону морського транспортування російської нафти до третіх країн.

Читайте також: Зашморг для російської економіки: як почало діяти нафтове ембарго

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.