Вучич заявив, що місія НАТО не дозволила Сербії направити її сили безпеки в Косово

Неділя, 8 січня 2023, 12:21

Миротворці під проводом НАТО в Косово (KFOR) відхилили вимогу Сербії дозволити її силам безпеки повернутися в регіон на тлі триваючої напруженості.

Про це заявив президент Сербії Александар Вучич, пише "Європейська правда" із посиланням на сербське видання N1.

"Вони відповіли, що вважають, що немає необхідності в поверненні армії і збройних сил Сербії на територію Косово і Метохії, посилаючись на резолюцію 1244 і кажучи, що відповідно до неї вони виконують свою роль, і вони не посилалися на ту частину резолюції, згідно з якою це можливо", - сказав Вучич.

Він додав, що KFOR посилалися на норму, що вони зобов'язані зберігати правопорядок, і, за його оцінкою, вони зробили ще одну "ненавмисну помилку", заявивши, що уважно стежать за ситуацією на півночі, а всього за дві години до цього на півдні були обстріляні серби.

Він назвав поранення хлопчиків під Штрпце "замахом на вбивство" і повідомив, що найближчим часом зустрінеться з сім'ями поранених.

Вучич підкреслив, що "це не робота KFOR піклуватися про барикади на півночі", а всіх сербів на всій території Косова і Метохії.

Як відомо, місія KFOR 5 січня розібрала останні блокпости й барикади на півночі Косова, споруджені місцевими сербами під час останнього загострення. 

Зникнення барикад виглядає як завершення чергової хвилі напруги на півночі регіону, що тривала останніми місяцями спершу через спробу Приштини зобов’язати місцевих сербів використовувати косовські автомобільні номери, далі - вихід сербських представників із місцевих органів і структур влади та спроби Косова організувати перевибори. 

У цей період патрулі KFOR зазнали кількох нападів, в тому числі із застосуванням вогнепальної зброї. Після закликів ЄС і США до деескалації, глава Сербії Александар Вучич домігся демонтажу дорожніх барикад у четвер, і ситуація заспокоїлася.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.