Стрілянина в Косово: постраждали два серби, зокрема 11-річний хлопець

Субота, 7 січня 2023, 09:56

Біля села Готовуша муніципалітету Штрпце, що на півдні частково визнаного Косова, в результаті стрілянини отримали поранення два серби –21-річний Мілош Стоянович і його двоюрідний брат, 11-річний Стефан Стоянович.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на РТС.

Як розповів Мілош Стоянович, у нього й Стефана почали стріляти з автомобіля, коли вони несли різдвяне дерево й прапор Сербії.

"Ми були там напередодні Різдва, як і щороку, ми вийшли на дорогу, щоб сфотографуватись, і після того, як зробили фото, під’їхала машина, пролунав звук пострілу, куля потрапила мені в руку", – зазначив він.

Старший хлопець отримав поранення в кисть руки, молодший – у плече. Лікарі повідомили, що життю обох нічого не загрожує, але Стефанові ще робитимуть операцію, бо куля, ймовірно, застрягла в тілі.

У поліції Косова пізніше підтвердили факт стрілянини й заявили, що після слідчих дій затримали 33-річного чоловіка в місті Урошеваць на півдні Косова. Затриманий А. К., як було встановлено пізніше, служить у косовських Силах безпеки.

Косово хоче збільшення чисельності військ НАТО в країні

Стрілянину засудили представники Косова й Сербії.

"Рішуче засуджую напад на двох громадян Косово в Штрпці. Підозрюваний уже затриманий, із ним швидко й справедливо розбереться наш суд. Вітаю поліцію Косова за її швидкі дії й повну залученість у забезпечення безпеки всіх, без дискримінації", – написав у Twitter прем’єр Косова Альбін Курті.

Своєю чергою глава уряду Сербії Ана Брнабіч у заяві прямо пов’язала стрілянину з діями керівництва Косова, яке назвала "останнім європейським гетто".

"Коли постійно применшувати регулярне й систематичне насильство, екстремізм швидко поширюється від розчарованого керівництва в суспільство, а злочини стають повсякденністю для пригноблених", – написала вона.

Крім того, на знак протесту проти нападу місцеві серби перекривали регіональну дорогу Урошеваць-Штпрце, вимагаючи дати можливість сербам жити мирним і нормальним життям у цій частині Косова.

Інцидент стався незабаром після того, як миротворча місія під егідою НАТО KFOR розібрала останні блокпости й барикади на півночі Косова, споруджені місцевими сербами під час останнього загострення. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.