Поховання з військовими почестями лідера комуністичної епохи викликало суперечки у Словенії

Понеділок, 9 січня 2023, 09:05

Янез Землярич, політик, який обіймав кілька вищих посад за часів комуністичної епохи, в тому числі голову таємної поліції, був похований з військовими почестями, що викликало суперечки і відновило старі політичні розбіжності у Словенії.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

Землярич був першим міністром уряду Словенії з 1980 по 1984 рік, коли країна була частиною Югославії, а потім п'ять років працював заступником прем'єр-міністра федерального югославського уряду.

До цього він був директором Служби національної безпеки з 1975 по 1976 рік. Служба безпеки найбільш відома за своєю абревіатурою UDBA і вважається, що вона вбила кількох опонентів югославського режиму.

Після розпаду Югославії Землярич був лобістом, відомим як владний брокер з хорошими зв'язками з лівими партіями, які завжди залишалися на задньому плані.

В одній з газет його описують як "одного з найвпливовіших людей Словенії за останні п'ятдесят років".

Землярич, який помер 30 грудня і був похований 6 січня, був похований з військовими почестями урядом за ініціативою членів його кабінету, які стверджували, що він заслуговує на цей привілей, посилаючись на його зусилля у розвитку країни та управлінні деякими великими національними інфраструктурними проєктами.

Однак опозиційні демократи (SDS) висловили обурення цим рішенням, яке, на їхню думку, докорінно суперечить духу словенської конституції.

"Рішення уряду Роберта Голоба порушує фундаментальне право на людську гідність і є насмішкою над стражданнями численних жертв злочинної діяльності UDBA", - заявили в партії.

У партії зазначили, що колишня таємна поліція була інституційно закріпленою антитезою фундаментальним конституційним цінностям сьогоднішньої Словенії, а Конституційний суд Словенії та Верховний суд офіційно визнали діяльність UDBA злочинною.

На похороні Землярича були присутні кілька відомих громадських діячів, у т.ч. перший президент Словенії Мілан Кучан та мер Любляни Зоран Янкович.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.