Чеський суд виправдав експрем’єра Бабіша у справі про махінації з субсидіями ЄС

Понеділок, 9 січня 2023, 10:22

Муніципальний суд Праги зняв звинувачення з мільярдера і колишнього прем’єр-міністра Андрея Бабіша та Яни Надьової у справі про субсидії ЄС для конференц-центру "Лелече гніздо".

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє видання Novinky.

"По-перше, підсудна Яна Надьова і, по-друге, підсудний Андрей Бабіш виправдані за обвинуваченням прокурора Муніципальної прокуратури м. Прага", - сказав суддя Ян Шотт.

Рішення не є остаточним, прокурор може подати апеляцію до Вищого суду у Празі.

У залі засідань суду передбачено 75 місць для представників громадськості, з яких 29 займали акредитовані журналісти. Після 8 ранку прессекретар суду почала видавати квитки, які були безкоштовними.

Незадовго до винесення вироку представник громадськості перервав засідання, вигукуючи, що судовий процес є незаконним. Суддя наказав вивести його з залу.

Справа стосується п'ятдесятимільйонного гранту на будівництво конференц-центру в центральній Чехії. Державний представник Ярослав Шарох звинувачував Надьову у шахрайстві з субсидіями та завданні шкоди фінансовим інтересам ЄС, а Бабіша - у пособництві в шахрайстві з субсидіями.

Судовий процес над Бабішем включає звинувачення в тому, що він незаконно скористався субсидією ЄС до того, як створив свою партію ANO в 2011 році, для будівництва конференц-центру "Лелече гніздо" під Прагою, приховуючи свою власність на цей проєкт.

Бабіш заперечував протиправні дії і неодноразово відкидав справу проти нього як політичну. 

Європейська комісія визнала його винним у конфлікті інтересів, оскільки компанія Agrofert, в якій працює понад 30 000 осіб, використовувала субсидії на розвиток під час його перебування в уряді.

Бабіш, п'ята найбагатша людина в країні згідно зі списком Forbes 2021 року, є одним з фаворитів на виборах, перший тур голосування на яких стартує 13-14 січня.

Опитування показують, що Бабіш, колишній генерал чеської армії Петр Павел і колишній ректор університету Дануше Нерудова мають рівні шанси вийти до другого туру, де два найкращі кандидати зіткнуться 27-28 січня.

Нагадаємо, кандидат у президенти Чехії, колишній прем’єр-міністр Андрей Бабіш відмовився від дебатів з опонентами, які організували Чеське телебачення, телеканал Prima TV та портал Blesk.cz – стверджує, що вони хочуть зробити з виборів шоу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.