Глава уряду Словаччини має час до кінця січня, щоб сформувати нову більшість

Понеділок, 9 січня 2023, 14:25

У Словаччині президентка Зузана Чапутова дала коаліції час до кінця січня, щоб сформувати нову більшість у парламенті.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у публікації Euractiv.

Нагадаємо, що уряд Едуарда Гегера отримав вотум недовіри в Національній раді в грудні, ініційований колишньою коаліційною партією "Свобода і солідарність".  Це означає, що Гегер повинен був або знайти нову більшість, або в країні мали б оголосити дострокові вибори, або ж буде затверджений тимчасовий уряд, який керуватиме країною до виборів 2024 року.

Президентка Словаччини звільнила скандального міністра Матовича після ухвалення бюджету

Гегер швидко пообіцяв спробувати знайти нову більшість, однак він також визнав, що це неможливо зробити без партії "Свобода і Солідарність", яка підтримала новий бюджет уряду на 2023 рік. Голова партії "Свобода і Солідарність" Ріхард Сулік нещодавно заявив, що члени його партії, які засідають у Національній раді, розділилися в цьому питанні. 

Для того, щоб дострокові вибори відбулися, їх має підтримати конституційна більшість у 90 членів парламенту. Наразі такої більшості не існує, і правляча партія "Прості люди і незалежні особистості" (OĽaNO) чіпляється за шанс сформувати нову більшість.

Чапутова, зі свого боку, чітко заявила, що партії повинні домовитися про дострокові вибори, якщо більшість не буде створена до кінця січня. 

Тим часом, лідери опозиції Пітер Пеллегріні з партії "Голос - соціальна демократія " та Роберт Фіцо з партії "Курс - соціальна демократія" вважають, що вибори повинні відбутися якомога швидше. Обидві партії наразі мають близько 20% та 15%, що робить їх найсильнішими партіями в країні.

Відповідаючи на запитання про потенційних партнерів по коаліції, Фіцо сказав, що найкращим сценарієм для Словаччини була б коаліція його партії та "Голосу". І Фіцо, і Пеллегріні не виключили коаліції з ультраправою Республіканською партією.

Дивіться більше на YouTube каналі ЄП: Впав уряд, що давав зброю Україні. Чи переможуть там друзі РФ? Головне про події у Словаччині

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: