Чому проміжна перемога у "великій справі щодо Донбасу" так важлива для України

Аналітика коротко
Понеділок, 9 січня 2023, 19:20

25 січня Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) оголосить перше рішення у міждержавній справі проти Росії через окупацію нею частини східних областей України. Зважаючи на важливість справи, рішення у ній оголосять публічно, запросивши усі сторони – Україну, Нідерланди (держави-позивачі) та Росію (як відповідача).

Є всі підстави розраховувати на перемогу у цій справі.

Причому її масштаб, і тим більше вплив та користь нової перемоги для України – значно вищі за "кримську" справу.

Утім, залишається інтрига, яка може мати реальний грошовий вимір для частини українських громадян і бізнесів, які вирішать позиватися до РФ згодом, йдеться у статті редактора "Європейської правди" Сергія Сидоренка Донбас іде за Кримом. ЄСПЛ ухвалив перше рішення проти РФ щодо окупації Сходу України.

Справа, рішення за якою оголосять за два тижні, тягнеться з 2014 року, коли Україна подала до Страсбурга дві скарги проти Росії щодо її дій на Донбасі. Вже згодом, коли розгляд вийшов на просунуту стадію, їх об’єднали із третьою скаргою, що мала назву "Нідерланди проти Росії".

Загалом йдеться про порушення 11 статей Європейської конвенції з прав людини – від права на життя до права на освіту.

Україна звинувачує Кремль у масових та системних порушення прав людини на окупованому Росією Донбасі, включаючи вбивства, катування, руйнування майна тощо. Окремим епізодом проходить вбивство російською ракетою пасажирів та екіпажу авіалайнера MH17, яке Росія згодом не розслідувала. Цей епізод є в український скарзі, але найдетальніше йому присвячена скарга уряду Нідерландів проти РФ.

І, на додаток, у справі є епізод про викрадення та вивезення з Донбасу до РФ дітей-сиріт з особливими потребами.

Все це разом серед юристів-міжнародників має назву "велика справа щодо Донбасу".

Суд у Страсбурзі згодом (після розгляду справи по суті), підтвердить, що Росія порушила всі або більшість статей Конвенції, щодо яких її звинуватили Україна та Нідерланди. Але виникає запитання: а нам що з того?

Те, що путінський режим є злочинним, нарешті стало очевидним навіть для тих західних держав та суспільств, які у попередні роки не чули пояснень з України щодо окупованого Донбасу і вважали, що "не все так однозначно".

Утім, рішення ЄСПЛ все одно має непересічне значення.

По-перше, важливо, що це рішення прибере сумнів держав світу про те, що ж відбувалося на Донбасі з 2014 по 2021 рік.

Це буде перше рішення міжнародного суду, яке юридично встановить, що Донбас був окупований Російською Федерацією (у термінології Ради Європи – "перебував під ефективним управлінням РФ").

Це означає, що претензії щодо знищеного майна, віджатого бізнесу тощо можна і треба адресувати Росії. І в Мін'юсті впевнені, що рано чи пізно РФ буде змушена платити.

А додаткова (чи, можливо, навіть основна?) цінність рішення ЄСПЛ – у тому, що воно встановить не лише факт російської окупації ОРДЛО, а й його часові та територіальна рамки.

Торік у статті про юридичний процес у Страсбурзі ми розповідали, що це – основна інтрига "великої справи щодо Донбасу", і вона досі лишається такою.

Перемогою України буде визнання Судом того, що Росія контролювала ОРДЛО починаючи з 30 квітня 2014 року – саме про цю дату просив український уряд. Цього дня в.о. президента Турчинов визнав, що Україна втратила контроль над частиною Донбасу і ЗСУ не можуть його відновити. Утім, в українській скарзі є також інші дати, як-от 14 квітня, коли російські спецслужби захопили Слов’янськ.

А от щодо територіальних меж окупації інтрига лишається абсолютною.

Є сотні справ звичайних українських громадян та компаній проти РФ, які були заморожені на час ухвалення принципового рішення про російський контроль. Зараз вони мають завершитися навіть попри вихід Росії з Ради Європи.

Але вплив – значно ширший за процеси у Страсбурзі.

Річ у тім, що міжнародне правосуддя працює у комплексі й значною мірою діє за прецедентним правом. ЄСПЛ є авторитетним для усіх інших міжнародних інституцій.

Після перемоги України на полі бою, світ дійде і до стадії фінансового покарання Росії за її злочини. Власники активів, бізнесів та й просто квартир у Донецьку, Луганську та інших містах, які путінська війна руйнувала ще з 2014 року, мають отримати компенсації.

Перший крок до цих процесів буде зроблений 25 січня 2023 року у Страсбурзі.

Докладніше – у матеріалі Сергія Сидоренка Донбас іде за Кримом. ЄСПЛ ухвалив перше рішення проти РФ щодо окупації Сходу України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.