Франція непублічно тисне на Німеччину щодо надання Україні танків Leopard – ЗМІ

Понеділок, 9 січня 2023, 22:50

Франція спільно з Польщею намагаються переконати Німеччину розблокувати постачання Україні бойових танків Leopard 2 у межах зусиль із допомоги в протистоянні повномасштабній російській агресії.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в публікації Politico.

Британія розглядає можливість постачання Україні танків Challenger 2 - ЗМІ

Французький чиновник повідомив виданню на умовах анонімності, що Париж тисне на Берлін, сподіваючись отримати згоду на відправку Leopard в Україну напередодні франко-німецького саміту 22 січня, присвяченого 60-річчю підписання Єлисейського договору про партнерство.

"Українці справді хочуть отримати Leopard, тому що їх багато на складах по всій Європі", – пояснив він. Оскільки виробник танків – німецька компанія Krauss-Maffei Wegmann, їхнє відправлення в Україну потребує дозволу на реекспорт від країни-виробника, тобто Німеччини.

Публічно про тиск на Німеччину в питанні танків говорила Польща, чиї посадовці згадували про існування "коаліції країн", які мають танки Leopard 2.

У Пентагоні пояснили, чому США не передають Україні танки Abrams

Посадовець із Франції додав, що одним із елементів тиску на Берлін була заява президента Емманюеля Макрона про постачання французьких колісних танків: вона мала на меті "було порушити табу (на відправку західних танків в Україну), щоб німці почали рухатися".

"Між Макроном і Зеленським є "змова", і вона (розмова) була почасти інсценована, щоб зняти небажання США та Німеччини (щодо відправки танків)", – додав він. Нагадаємо, що після розмови Джо Байдена і Олафа Шольца стало відомо, що Сполучені Штати мають намір надати Україні бойові машини піхоти Bradley, а Німеччина планує передати бронемашини Marder.

Крім того, за даними джерела Politico, Київ звертався до Парижа з проханням надати французькі бойові танки Leclerc. Це прохання вже розглядається урядом Франції, але там висловили застереження щодо їхнього ремонту й експлуатації, бо Leclerc уже знято з виробництва. Водночас Франція готова надати ці танки союзникам у НАТО взамін техніки, яку ті передадуть Україні.

Нагадаємо, речник уряду Німеччини заявив, що Берлін наразі не планує відправляти танки Leopard 2 в Україну. Заява пролунала після того, як міністр економіки Німеччини Роберт Габек заявив, що Берлін не може виключати поставку танків Leopard.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.