На фермі у Нідерландах виявили коров’ячий сказ

Середа, 1 лютого 2023, 15:16

На одній з ферм у Нідерландах виявили коров'ячий сказ.

Про це міністр сільського господарства Піт Адема повідомив у листі до Палати представників, передає "Європейська правда" з посиланням на NOS.

 За його словами, м'ясо хворої корови не потрапило в харчовий ланцюг і не становить загрози для безпеки харчових продуктів.

Хвороба була діагностована на фермі, але міністерство не хоче розголошувати, де вона знаходиться. Після виявлення захворювання ферма була заблокована Голландським управлінням з безпеки харчових продуктів і споживчих товарів (NVWA). Це означає, що фермі не дозволено вивозити тварин або гній.

Wageningen BioVeterinary Research проводить дослідження трупа зараженої тварини. Воно повинно показати, про який варіант захворювання йдеться.

Так званий атиповий варіант востаннє був виявлений в Нідерландах у 2011 році і може виникати спонтанно через старість худоби. "Класичний" варіант виникає через вживання зараженого корму.

NVWA проводить розслідування джерел і контактів. Це означає, що потомство зараженої тварини відстежується і знищується. ВРХ, яка отримувала той самий корм і виросла разом із зараженою коровою, також забивають. Ці трупи також будуть досліджені на наявність захворювання.

Якщо виявлено "атиповий варіант", зараження завершено, пише Адема до депутатів. Якщо ж буде виявлено класичний варіант, то, за словами міністра, будуть вжиті заходи з безпеки харчових продуктів.

З 1997 року в Нідерландах було виявлено 88 випадків класичного варіанту у корів. Хвороба великої рогатої худоби може викликати варіант хвороби Крейтцфельдта-Якоба у людей, смертельне захворювання головного мозку.

Нагадаємо, на кількох птахофабриках у румунському повіті Брашов, що у центрі країни, знищать понад 220 тисяч індиків у зв’язку зі спалахом пташиного грипу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: