В Італії розкритикували Мелоні за виключення з франко-німецького партнерства

П'ятниця, 10 лютого 2023, 08:45

Неучасть італійського уряду у двох ключових зустрічах Франції та Німеччини, серед яких вечеря з президентом Володимиром Зеленським, викликала в Римі дебати про "ізоляцію в ЄС" прем'єр-міністра Італії Джорджії Мелоні.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у публікації Euractiv.

Мелоні не була запрошена на робочу вечерю в середу в Парижі з президентом Франції Еммануелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцом та президентом України Володимиром Зеленським. Мелоні назвала за цей інцидент "недоречним".

Мелоні провела "сердечну розмову" із Зеленським, запросила його в Рим

"Я вірю, що наша сила в цьому питанні - в єдності, і я розумію тиск внутрішньої політики..., але бувають моменти, коли надання переваги власній внутрішній громадській думці ризикує зашкодити справі", - сказала вона.

Макрон відреагував, що хотів прийняти президента Зеленського разом з канцлером Шольцом.

"Я думаю, що ми відіграли свою роль. Німеччина і Франція протягом восьми років відігравали особливу роль у цьому питанні (війни Росії в Україні. - Ред.), тому що ми очолювали цей процес разом. Я думаю, що президент Зеленський повинен оцінити формати, які він обирає", - зазначив він.

Крім того, тиждень тому міністри економіки Франції та Німеччини зустрілися у Вашингтоні, щоб обговорити наслідки закону про зниження інфляції, запровадженого США. Італія не була запрошена на переговори.

Міністр економіки Джанкарло Джорджетті відреагував, що "ми не були проінформовані, і це нас не ображає, це нас дивує". "Якби Італія вчинила так, цей уряд був би звинувачений у суверенітеті та антиєвропейськості. Ми були б під осудом", - сказав він.

Італія розглядає надання Україні засобів ППО – Мелоні в розмові із Зеленським

Утім, в Італії опозиція вхопилася за можливість розкритикувати Мелоні, звинувативши її в "ізоляції" на рівні ЄС.

"Розпалювати суперечки з Францією в день, коли Зеленський їде до Брюсселя, а Європа показує себе об'єднаною саме тому, що зустрічає його з помпою, - це дуже серйозна помилка Джорджії Мелоні", - прокоментував Карло Календа, лідер партії "Дія".

"Дуже серйозно робити це з неправильних мотивів: тобто, таврувати французьку ініціативу, яка є абсолютно нормальною, як ініціативу, що руйнує європейську єдність, в той час як насправді те, що руйнує європейську єдність, - це полеміка в неправильний час і в неправильному тоні", - додав він.

Італійські ЗМІ намагалися порівняти позицію Італії в ЄС за часів прем’єрства Маріо Драґі з нинішньою ситуацією за часів Мелоні, деякі з них розмістили фотографію, на якій Драґі, Шольц і Макрон разом їдуть до Києва у 2022 році.

Однак італійське редакція EURACTIV повідомила, що 8 березня 2022 року Драґі також не брав участь у розмові по Zoom між президентом США Джо Байденом, колишнім прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном, Шольцом і Макроном.

Раніше Мелоні повідомила, що планує відвідати Київ до 24 лютого, річниці повномасштабного вторгнення Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: