Глава МВС Латвії - за пом’якшення умов продовження дозволів на проживання для громадян РФ

П'ятниця, 10 лютого 2023, 12:41

Міністр внутрішніх справ Латвії Маріс Кучинскіс запропонує Сейму пом'якшити умови перебування російських громадян у країні та скасувати крайній термін 1 вересня, до якого власники посвідки на проживання мають довести знання латиської мови, щоб зберегти можливість продовжувати жити в Латвії.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал Delfi.

Чинне положення свідчить, що колишні громадяни Латвії та негромадяни, які набули російського громадянства, мають до 1 вересня скласти тест на знання латиської мови, інакше їхню посвідку на постійне проживання буде анульовано, і їм доведеться покинути Латвію.

Таку норму, яка поширюється приблизно на 18 000 жителів, ввів попередній Сейм минулої осені, незадовго до виборів.

Кучинскіс закликатиме до значної зміни правил і відмови від крайнього терміну 1 вересня, натомість дозволяючи складати мовні тести поступово. За задумом міністра, документ, що підтверджує знання латиської мови, потрібно подавати тільки тоді, коли настане час переоформляти посвідку на постійне проживання.

"Такий поетапний підхід, який зняв би цю загрозливу чергу в 17 тисяч осіб до 1 вересня", - сказав міністр, додавши, що за запропонованих ним умов процес завершиться приблизно через три роки.

Кучинскіс представить свою пропозицію партнерам по коаліції в понеділок.

"Нова Єдність" допускає можливість пом'якшення умов, але спочатку потрібно вислухати думку Управління у справах громадянства та міграції. Національне об'єднання не готове обговорювати такі зміни. Депутат цієї партії, голова комісії з національної безпеки Сейму Яніс Домбрава заявив, що обговорювати можна тільки те, за скільки місяців після 1 вересня російські громадяни без знання латиської мови мають покинути Латвію.

За таких умов міністр внутрішніх справ готовий шукати підтримки опозиції для схвалення своєї пропозиції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: