Міністр оборони Німеччини просить для Бундесверу додатково 10 млрд євро

П'ятниця, 10 лютого 2023, 15:27

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус хоче значно збільшити оборонний бюджет і вимагає від уряду додатково 10 мільярдів євро для Бундесверу.

Про це пише Spiegel, повідомляє "Європейська правда".

Без цього збільшення модернізація Бундесверу, обіцяна канцлером Олафом Шольцом, була б неможливою, стверджували чиновники Міноборони під час перших переговорів з фінансовим відомством щодо бюджету.

Причин для додаткових потреб Бундесверу багато. Наприклад, війська потребують більше грошей для поповнення порожніх складів боєприпасів. У спеціальному фонді для збройних сил, який має 100 мільярдів євро, на це майже не передбачено коштів.

Крім того, планувальники Пісторіуса побоюються, що підвищення зарплат у державному секторі зменшить можливості для інвестицій в оперативну готовність Бундесверу.

Ще один аргумент - вимоги НАТО. На сьогодні Німеччина навіть не наблизилася до досягнення 2% ВВП на оборону, як вимагає Альянс. Наразі Німеччина витрачає близько 1,6 відсотка. Єдиний спосіб подолати 2-відсотковий бар'єр - це значно збільшити річний бюджет.

Поки невідомо, чи отримає Пісторіус додаткові кошти. Міністерство фінансів наполягає на тому, щоб спочатку були витрачені кошти зі спеціального фонду в розмірі 100 мільярдів євро.

Наразі відомства ведуть конфіденційні переговори з Міністерством фінансів про ключові цифри федерального бюджету на 2024 рік, який буде прийнятий кабінетом міністрів в середині березня.

Нагадаємо, опитування показало, що кожен четвертий громадянин Німеччини намагатиметься покинути країну якомога швидше у разі збройного нападу на неї.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: