Росія скорочує видобуток нафти через встановлені Заходом граничні ціни

П'ятниця, 10 лютого 2023, 17:43

У РФ заявили, що скоротять видобуток нафти до 500 тисяч барелів на день у зв’язку із встановленими Заходом граничними цінами як частини санкцій за війну проти України. 

Про це повідомляє Associated Press, пише "Європейська правда". 

Віцепрем’єр Александр Новак заявив, що зараз Росія повністю розпродує нафту, яку видобуває, але "не буде продавати нафту тим, хто прямо чи опосередковано дотримується граничної ціни, і у зв’язку з цим РФ за своїм рішенням скорочує видобуток до 500 тисяч барелів на день". 

Експерти галузі раніше допускали такий крок Москви у спробі підняти ціну на нафту, тому що її стане менше на глобальному ринку, а це, у свою чергу, може підвищити ціни на пальне. 

У п’ятницю еталонна марка нафти Brent подорожчала на 1,5% і продавалася за 85,75 долара за барель.

Наскільки рішення Москви вплине на подальшу ситуацію - спрогнозувати важко, оскільки через тенденцію до сповільнення глобальної економіки зменшується і попит на нафту. 

Нагадаємо, країни "Групи семи" встановили граничну ціну на російську нафту у розмірі 60 доларів за барель. Контролювати дотримання цієї умови Захід може через те, що страховиками нафтових танкерів є переважно західні компанії. 

Росія одразу заявила, що відмовиться продавати нафту країнам, які дотримуються граничної ціни. Водночас останнім часом російська нафта і так продавалася за нижчими цінами, ніж цей ліміт. Гранична ціна та ембарго Євросоюзу на російську нафту паралельно з глобальним зниженням попиту на російську нафту призвели до того, що Індії, Туреччині та Китаю вдалося виторгувати значні знижки на неї. 

У березні "Група семи" планує переглянути встановлене обмеження з урахуванням можливих змін на ринку.

Нагадаємо, 5 лютого набула чинності заборона на імпорт до Євросоюзу нафтопродуктів із РФ, зокрема бензину, дизеля, гасу, нафти й мазуту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: